Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 22, 2010 in Bibliotheek, Blogs, Internet, Social Media | 1 comment

Bernstein over metaforische kwaliteiten van muziek

Leonard Bernstein

Eloquent en elegant, dat zijn de termen die het eerst bij me opkwamen toen ik vanochtend onderstaande video van Leonard Bernstein bekeek. Ik maakte er kennis mee vanwege een post, getiteld Leonard Bernstein and the Anatomy of Music, op Brain Pickings. In de lezing, die Bernstein hield voor Harvardstudenten, wijdt de componist/dirigent uit over de metaforische kwaliteiten van muziek. Hij zegt onder meer:

In the sense in which music can be considered a language it is a totally metaphorically language. Consider the etymology of the word metaphore: meta – beyond and ferre – to carry. To carry meaning beyond the literal, the tangible, beyond the grocely semantic […] Metaphore is the generator, the power plant of music, just as it is of poetry.”

Gasteditor Dan Colman van het onvolprezen Open Culture schreef het artikel, waarbij hij en passant ook vermeldt dat er onlangs een DVD is uitgekomen van oudere lezingen van Bernstein. Een aantal fragmenten daarvan is te bekijken op Youtube, waaronder Bernstein over Beethoven’s Vijfde SymphonyjazzoperaAmerikaanse musicals en de dirigentenpraktijk.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

1 Comment

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This