Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 10, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Muziek, Open Source, Open Standaarden, Social Media | 0 comments

Torrents met een sausje

Torrents met een sausje

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik BitTorrent eigenlijk nauwelijks meer gebruik. In films downloaden schep ik sowieso niet zo’n genoegen, software heb ik genoeg (en voor opensourcesoftware heb ik geen cracks nodig) en de muziek haal ik bij blogs. Of beter gezegd wat dat laatste betreft: obscure muziek haal ik bij blogs (en betaal ik met liefde een Rapidsharebijdrage). In mijn overige (lees: mainstream- en jeugdsentiment) muzikale behoeften voorziet Spotify. En door de jaren heen heb ik ook al heel wat verzameld en heb ik een heuse muziekbibliotheek achter de hand.

Ondanks dit alles was ik echter onder de indruk van Take.fm, waarover TorrentFreak vandaag een bericht postte. Deze uiterst professioneel aandoende site is een zogenaamde torrentindex. Dit betekent dat er geen eigen tracker gebruikt wordt, maar dat er slechts wordt verwezen naar data elders. De Copyright notice zegt dan ook:

The torrent (metadata) files that we host do not contain data that might be copyrighted in any way. No copyrighted and/or illegal material is hosted by us. It is therefore not possible to hold us responsible for the material that is being spread using this service.

In tegenstelling tot gangbare torrentsites, die vaak erg basic qua vormgeving zijn, heeft Take.fm veel meer weg van een webwinkel. Visueel aantrekkelijk, aanbevelingen, toplijsten etc. Of in de woorden van de oprichter:

We don’t have to get used to a third-rate user experience just for dealing with torrents. I tried to build a website that I – and hopefully all the torrents community – would enjoy using.”

Dat ik er een beetje uit ben (torrents dan) bewijst het gegeven dat Take.fm naar het voorbeeld van Coda.fm gerealiseerd is. Met als enige verschil dat deze slechts muziektorrents aanbiedt. Voor een leek die met BitTorrent in aanraking komt zijn deze twee sites wel hele aardige instappers. Voor de meer ervaren gebruiker biedt het een aangenamer verpozen dan dat men tot voor kort gewoon was. Met als voorbehoud dat je voorkeur enigszins in het mainstreamdomein ligt.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This