Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 6, 2010 in Bibliotheek, Muziek, Social Media | 0 comments

De online muziekervaring van AudioGalaxy

De online muziekervaring van AudioGalaxy

Een typisch geval van luidende klok en hangende klepel: Suprnova, wat deed ik daar ik ook alweer mee? Die twijfel beving mij toen ik de kop The Pirate Bay Says Goodbye to Suprnova voorbij zag komen. Ik had er even voor nodig om te herinneren dat het een redelijk goed gesorteerde BitTorrentdienst was, waarvan ik best redelijk vaak gebruikmaakte, maar die op een gegeven moment offline werd gehaald. Mijn moeite te herinneren wat het ook alweer precies was geeft enerzijds de vergankelijkheid van dit soort sites aan. Anderzijds maakt het duidelijk dat er zoveel alternatieven zijn dat zeker de wat meer algemene torrentsites (waarvan Suprnova er één was) moeiteloos vervangen kunnen worden. Opheffen is dus vechten tegen de bierkaai.

Wat mij brengt op een peer-to-peer dienst waaraan ik nog wel eens met enige weemoed terugdenk: AudioGalaxy. Kent u dat (nog)? Ik had niet het gevoel dat heel veel mensen er gebruik van maakten, maar ik kon er toendertijd (begin van dit decennium) in ieder geval vinden wat ik zocht: muziek. Dat was wat het onderscheidde van brede uitwisseldiensten als LimeWire (toen nog alleen toegang biedend tot het Gnutella-netwerk) of Napster (wat ik lange tijd niet kón gebruiken, omdat er geen Mac-client voor was). Wat de dienst verder bijzonder maakte was dat het voor het eerst mogelijk was suggesties te krijgen op basis van je downloadgedrag. Daardoor heb ik via AudioGalaxy ontzettend veel nieuwe muziek leren luisteren. Maar helaas,  ook AudioGalaxy verdween uiteindelijk van het toneel. SoulSeek zou mijn volgende toevluchtsoord zijn.

Zojuist zag ik dat er onder dezelfde naam een Android-app is verschenen voor het streamen van muziek. Of daar dezelfde ontwikkelaars achter zitten is me onbekend. In het licht van legale (kansloze) uitvoeringen van bijvoorbeeld Napster zou het met echter niet verbazen.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Je hele AudioGalaxy in je binnenzak « Muziek & de bibliotheek - [...] kan het toch snel gaan. Begin augustus pende ik mijn herinnering aan AudioGalaxy neer in De online muziekervaring van…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This