Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 6, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Blogs, Social Media | 0 comments

Auteursrecht op vechtsport, poppenspelen en het wijden van rijst

Auteursrecht op vechtsport, poppenspelen en het wijden van rijst

Het is belangrijk cultureel erfgoed te beschermen. Punt. Maar het waardevolle van erfgoed is dat het ook kan worden gebruikt als inspiratie om nieuwe ontwikkelingen in gang te zetten. Niemand anders dan Lawrence Lessig verwoordt de mogelijke nadelige consequenties beter, dus daarom maar weer eens een verwijzing naar zijn lezing Laws That Choke Creativity. Het toepassen van een systeem van intellectueel om het eigendom op culturele uitingen op te eisen is dus op geen enkele manier te verantwoorden. Levende cultuur, en dat is toch wat we willen, wordt daarmee namelijk aan banden gelegd, want gecontroleerd. Desondanks zijn er pogingen om deze vast te leggen. De Thaise kroonprins Maha Vajiralongkorn zou bijvoorbeeld graag zien dat een lijst van 25 nationale cultuurvormen auteursrechtelijk worden beschermd, waarmee de staat eigenaar wordt. Op deze lijst staan onder andere de vechtsport Muay Thai, de wijze waarop Boeddhabeeldjes worden vervaardigd en het wijden van rijst. Het Thaise Minsterie van Cultuur werkt inmiddels aan een lijst waarop in totaal 8.000 cultuurvormen staan die eenzelfde behandeling zouden moeten verdienen. Treurig.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Auteursrecht op vechtsport, poppenspelen en het wijden van rijst « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by mauricebuehler, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n blog:…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This