Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 31, 2010 in Bibliotheek, Blogs, Innovatie, Internet, Social Media, Technologie | 1 comment

Copulerende ideeën leiden tot innovatie

Copulerende ideeën leiden tot innovatie

Onderstaande lezing van Matt Ridley werd onlangs al door Jeroen van Beijnen aangehaald op Bibliotheek 2.0 en nu besteedt ook Techdirt er aandacht aan, Innovation Happens When Ideas Have Sex. Ridley stelt dat de democratisering van informatieuitwisseling het mogelijk heeft gemaakt dat ideeëbedenkers van het delen ervan een zakelijk model hebben gemaakt:

The secret of the modern world is its gigantic interconnectedness. Ideas are having sex with other ideas from all over the planet with ever-increasing promiscuity. The telephone had sex with the computer and spawned the Internet.”

Dat dat in vroeger tijden anders was illustreert Ridley onder meer met de astronomische kennis van de Griekse dynastie van de Ptolemaeën. Zeevaarders zouden deze destijds prima hebben kunnen inzetten voor geografische positiebepaling. Maar dat gebeurde niet, eenvoudigweg omdat astronomen en zeevaarders niet met elkaar in contact stonden. Vandaag de dag is dat wel anders. Het delen van ideeën, even los van het onderliggende intellectueel eigendom en eventueel daaraan verbonden patenten, biedt anderen de mogelijkheid oplossingen te vinden. Of gewoon geïnspireerd te raken.

Of wij daar als bibliotheek iets mee moeten? Dat is wat mij betreft een retorische vraag. Na het lezen van bijvoorbeeld Wikinomics kan je niet anders dan de begrippen samenwerking en innovatie als een geheel te zien.

[vodpod id=Video.4137122&w=425&h=350&fv=vu%3Dhttp%3A%2F%2Fvideo.ted.com%2Ftalks%2Fdynamic%2FMattRidley_2010G-medium.flv%26amp%3Bsu%3Dhttp%3A%2F%2Fimages.ted.com%2Fimages%2Fted%2Ftedindex%2Fembed-posters%2FMattRidley-2010G.embed_thumbnail.jpg%26amp%3Bvw%3D432%26amp%3Bvh%3D240%26amp%3Bap%3D0%26amp%3Bti%3D915%26amp%3BintroDuration%3D15330%26amp%3BadDuration%3D4000%26amp%3BpostAdDuration%3D830%26amp%3BadKeys%3Dtalk%3Dmatt_ridley_when_ideas_have_sex%3Byear%3D2010%3Btheme%3Dnew_on_ted_com%3Btheme%3Dunconventional_explanations%3Btheme%3Dtechnology_history_and_destiny%3Btheme%3Dthe_creative_spark%3Btheme%3Dthe_rise_of_collaboration%3Btheme%3Da_greener_future%3Btheme%3Dbold_predictions_stern_warnings%3Btheme%3Dtales_of_invention%3Bevent%3DTEDGlobal%2B2010%3B]

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

1 Comment

  1. Hallo Jeroen,
    Een goeie toelichting, je haalt er interessante details bij. Ook ik was onder de indruk van Ridley’s betoog en schreef er meteen een blog over. De man heeft een uiterst heldere manier van structureren en verwoorden. Ik verwijs daarbij ook naar twee andere uiteenzettingen, omdat die sterk aan het onderwerp gerelateerd zijn. Je vindt het op: http://bit.ly/deelideeen
    Groet,
    Jean-Paul

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This