Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 29, 2010 in Bibliotheek, Netneutraliteit, Social Media, Technologie | 2 comments

De iPad en het nieuwe publiceren

De iPad en het nieuwe publiceren

Gisteren las ik twee artikelen met een interessante insteek inzake de iPad: Books in the Age of the iPad en Thoughts on Designing for iPad. Het eerste artikel is geschreven vanuit het oogpunt van de vormgever, het tweede vanuit het oogpunt van een softwareontwikkelaar.

Books in the Age of the iPad gaat diep in op verschillende vormen van content en welke rol de iPad of vergelijkbare devices spelen in het aanbieden daarvan. Auteur Graig Mod, ook verantwoordelijk voor het uiterst lezenswaardige artikel KICKSTARTUP, Successful fundraising with Kickstarter.com & (re)making Art Space Tokyo, maakt onderscheid tussen Formless Content en Definite Content. In het eerste geval is de betekenis van de content niet afhankelijk van de vormgeving. Digitaliseren ervan en het lezen op ereaders etc. is daarmee eenvoudig en onafwendbaar. Definite Content daarentegen is voor haar betekenis en kwaliteit afhankelijk van de vormgeving, wat betekent dat ook de drager, in dit geval de iPad, dit medebepaalt:

The canvas of the iPad must be considered in a way that acknowledge the physical boundaries of the device, while also embracing the effective limitlessness of space just beyond those edges.

We’re going to see new forms of storytelling emerge from this canvas. This is an opportunity to redefine modes of conversation between reader and content. And that’s one hell of an opportunity if making content is your thing.”

Maar.. om het betreffende werk op de iPad te krijgen moet er eerst een zogenaamde app ontwikkeld worden. Over dat proces schreef Derek Powazek Thoughts on Designing for iPad. Hij stelt:

The iPad is an intimate experience for a user. The direct touch input removes a layer of abstraction, and that’s a really big deal. In this way, it was like going back to design for print – when you push it with your finger, it moves! – but it’s utterly unlike print in every other way imaginable. Point is, the direct interface really does mean reevaluating every assumption when it comes to interactive design.”

Zowel Mod als Powazek zien dus ongekende mogelijkheden voor het nieuwe publiceren, waarbij Powazek echter zijn zorg uitspreekt over Apple’s ondoorzichtige toelatingsbeleid. Naar zijn zeggen zweette hij en zijn collega’s altijd peentjes alvorens Apple al dan niet het verlossende woord sprak en de app toeliet tot haar winkel.

Apple is killing the creativity of their developers with the uncertainty of their App store policies. We made it through okay, thankfully, but I can only wonder about how much more interesting the store would be if Apple had given developers a clear list of rules, and promised to stick to it. The Fear, Uncertainty, and Doubt people have about the App Store was entirely optional – Apple brought it on itself, and it’s not going away.”

Een goede ontwikkeling in dit opzicht (in ieder geval voor de Amerikaanse markt) is dat het aldaar vanaf nu toegestaan is ook niet door Apple goedgekeurde apps te installeren op iPhones en iPads. Het jailbreaken en unlocken van (onder andere Apple-) devices is namelijk niet meer bij wet verboden. Dit betekent dat, mocht Apple toch besluiten een app niet toe te laten tot haar winkel (wat nog steeds kan overigens), deze wel aangeboden kan worden in andere stores en vervolgens legaal geïnstalleerd kan worden. Of deze versnippering wenselijk is laat ik echter maar in het midden.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

2 Comments

  1. Dat is dan weer een voordeel van de nieuwe ontwikkelingen op HTML5 gebied: steeds meer native apps kunnen straks als HTML5 app in de browser getoond worden en zijn daarmee niet meer afhankelijk van Apple’s App Store policies.

  2. @Henk: de HTML5-ontwikkeling zijn inderdaad hoopgevend. Ik ben benieuwd wat voor mooie zaken dat gaat opleveren. Als je ziet wat er bijvoorbeeld al met Scribd mogelijk is word ik daar wel blij van.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention De iPad en het nieuwe publiceren « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Jeroen de Boer, Marieke van den Berg. Marieke van den Berg said:…
  2. Een appstore die altijd open is « Muziek & de bibliotheek - [...] de reacties op De iPad en het nieuwe publiceren wordt al gesteld dat het publiceren voor de iPad eenvoudiger…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This