Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 28, 2010 in Bibliotheek, Internet, Social Media | 0 comments

Worldreader.org is het bijna helemaal

Worldreader.org is het bijna helemaal

Is het met lede ogen aanzien van de teloorgang van het papieren boek een wel heel Westerse en bijna elitaire kijk op de zaak? Na het bekijken van onderstaande presentatie van Colin McElwee bekruipt me dat gevoel wel een beetje. In het overgrote deel van de wereld is de aanwezigheid van papier namelijk een zeldzaamheid, want kostbaar en daardoor economisch weinig rendabel. Om de laaggeletterdheid in ontwikkelingslanden een halt toe te roepen heeft de non-profitorganisatie Worldreader.org daarom als doelstelling:

to put a library of books within reach of every family on the planet, using electronic book technology. We believe that just as mobile phones have leapfrogged landlines across much of the developing world, e-readers will become the easiest, least expensive, and most reliable way to deliver books to underserved areas and underprivileged peoples.”

Men zit momenteel in een testfase en maakt daarbij gebruik van de Amazon Kindle. En daar zit ‘m wat mij betreft de tekortkoming. Content voor de Kindle kan namelijk alleen aangeschaft worden via de winkel van Amazon en maakt gebruik van een eigen formaat. Materiaal dat zich bijvoorbeeld bevindt in de catalogus van de Open Content Alliance of straks in Google Editions kan op een Kindle niet gelezen worden. In het licht van het gehele project zou een open reader vanzelfsprekend de voorkeur genieten, maar vooralsnog kiest Worldreader.org voor het gemak dat Amazon biedt (aanbod, wereldwijd draadloze toegang). Mij bekruipt echter een beetje het gevoel van de klassieke vendor lockin-valkuil, wat jammer zou zijn, want het project is lovenswaardig.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Worldreader.org is het bijna helemaal « Muziek & de bibliotheek -- Topsy.com - [...] This post was mentioned on Twitter by Thea Bruijn, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This