Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 26, 2010 in Bibliotheek, Social Media, Technologie | 0 comments

Ook uitgeverijen gaan ‘indie’

Ook uitgeverijen gaan ‘indie’

In de muziekwereld zijn de indies, oftewel onafhankelijke platenlabels, al vele jaren lang een gegeven. In zijn oervorm gaat het daarbij om het te vormen alternatief ten opzichte van commerciele muziekuitgeverijen. Dit gaat vaak gepaard met een eigenzinnige wijze van produceren (Do It Yourself) en een bijbehorend vervolgtraject (marketing etc.).

In de wereld van de literatuur bestaat er nu ook een gerede kans dat indies hun kans grijpen. De reden daarvoor is de opkomst van het ebook. The Guardian beschrijft in haar artikel Celebrated authors bypass publishing houses to sell ebooks via Amazon hoe een groep vooraanstaande auteurs heeft weten te bewerkstelligen dat zij ‘hun’ ebooks buiten de traditionele uitgever om door Amazon aan de man laten brengen. Het bleek namelijk dat, vooral met betrekking tot oudere literaire werken, zaken omtrent digitaal uitgeven niet geregeld zijn. De auteurs of erfgenamen zijn daardoor in staat de werken zelf of door een andere partij te laten verkopen.

En dat loont. Daar waar het royaltypercentage van een toonaangevende uitgeverij als Random House 25% is (hetzelfde als van een papieren boek) bedraagt het bij Amazon 70%. Naast de auteurs biedt dit natuurlijk ook kansen voor tussenpersonen of kleine uitgeverijen die zich specifiek op het digitaal uitgeven richten. Of zoals agent Andrew Wylie van Odyssee Editions het verwoordt:

We will take our 700 clients, see what rights are not allocated to publishers, and establish a company on their behalf to license those ebook rights directly to someone like Google, Amazon.com, or Apple. It would be another business, set up on parallel tracks to the frontlist book business.”

Indies dus.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het ebook kan dealbreaker zijn « Muziek & de bibliotheek - [...] betrokken was. Deze bleek in het aanbieden van ebooks namelijk geen partij. Ik besteedde er eerder Ook uitgeverijen gaan…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This