Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 24, 2010 in Bibliotheek, Blogs, Social Media, Technologie | 0 comments

Een iPad tegen beter weten in

Een iPad tegen beter weten in

De Nederlandse Applenieuwssite OneMoreThing heeft een item gewijd aan het iPadproject van Brabantse biliotheken. En niet zozeer de inhoud van het artikel, maar de reacties van lezers zijn interessant. Die zijn namelijk overwegend negatief van aard. Nu neem ik een ongenuanceerde mening als

De Nederlandse overheid heeft blijkbaar nog geld teveel, om dit soort fratsen te financieren.”

met een flinke korrel zout,  maar er zit wel een kern van waarheid in. In mijn eerdere post Een bibliotablet moet open zijn stelde ik al een voorstander te zijn van de koppeling tussen (noodzakelijke!) bibliotheekinnovatie en open hard- en softwareontwikkeling. Zowel in kostentechnisch- als in moreel opzicht past dit volledig in de taakstelling van de bibliotheek.
Nu verwacht ik in Nederland allerminst een initiatief zoals dat momenteel in India ontplooid wordt. Overheidssteun voor het beschikbaar maken van hardware lijkt mij onnodig, zeker als zelfs prijsvechters als de Aldi al met ereaders en ongetwijfeld ook tablets op de proppen komen.
De essentie is echter dat daar waar de iPad alle lof krijgt inzake gebruiksgemak en vormgeving de geluiden echter ronduit negatief wanneer het openheid betreft. Wie anders dan Cory Doctorow verwoordt de essentie beter:

Gadgets come and gadgets go. The iPad you buy today will be e-waste in a year or two (less, if you decide not to pay to have the battery changed for you). The real issue isn’t the capabilities of the piece of plastic you unwrap today, but the technical and social infrastructure that accompanies it.”

Wat mij in het Brabantgeval verbaast is dat initiatiefnemer Jan de Waal onderkent dat iPad en open elkaar bijten en dat hij uitkijkt naar het Google/Android-alternatief. Wat dat laatste betreft: de WeTab is in aantocht.

Dus waarom dan nu deze investering doen en medewerkers slechts kennis laten maken de exclusieve iPad (die dus, en ik herhaal het nog maar eens, gesloten is, veel kost en DRM hoog in het vaandel heeft staan)? Ik weet uit eigen ervaring hoe verslavend de spullen van Apple kunnen werken: van mijn iPhone en zeker m’n Mac doe ik vrijwillig echt geen afstand. Ik verwacht echter niet dat m’n werkgever me stimuleert ze, vergezeld van een online cursus, te gebruiken.

En wat ik me dan verder afvraag: dan is er straks één iPad in elke Brabantse bibliotheek, maar wat dan?

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This