Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 8, 2010 in Bibliotheek, Muziek, Social Media | 0 comments

Zweeft u mee?

Zweeft u mee?

Electronic Kabuki Mambo is een album dat ik ongeveer tegelijkertijd aanschafte met Erkki Kurenniemi’s Äänityksiä Recordings 1963-1973. Beide tonen een overzicht van baanbrekende en bijzondere elektronische muziek met historische waarde. Eerstgenoemd album kwam ik onder een andere titel, Highlights of Vortex, tegen op Spotify, wat me ertoe verleidde deze titel ook eens op het web op te zoeken. Die zoektocht bracht me op de blog Tlasila, waarop een heuse vinylrip ervan beschikbaar is. Aangezien het om oud materiaal gaat, uitgebracht in 1959, betekent dat een opname met huiselijke kraak en ruis. De combinatie met het materiaal wat op het album staat is echter oersterk. Of zoals de blogger het verwoordt:

but the 49-year-old grooves presented herein grope and flutter in a far more interesting manner…

Het project kwam uit de koker van het radiostation KPFA en de California Academy of Sciences. De composities op het album werden eind jaren vijftig speciaal geschreven voor 38 luidsprekers die opgesteld waren in het Morrison Planetarium te San Francisco. De bijzondere luidsprekeropstelling zou tot resultaat hebben dat de ervaring van bewegend geluid werd gerealiseerd. Vanzelfsprekend is dit niet in de praktijk te brengen via reguliere stereoinstallaties, maar dat maakt het materiaal niet minder bijzonder. Psychedelica met een hoofdletter P.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This