Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 29, 2010 in Bibliotheek, Innovatie, Internet, Muziek, Social Media | 1 comment

Orange Was The Color Of Her Dress, of 23 dingen #15: muziek en sociale netwerken

Orange Was The Color Of Her Dress, of 23 dingen #15: muziek en sociale netwerken

Jarenlang was ik een trouwe bezoeker van de Swingmaster in Groningen. In deze fantastische jazzmuziekspeciaalzaak kon ik me te buiten gaan aan het zoeken naar obscuur vinyl of mooie Rudy van Gelder-remasters. Winkeleigenaar Sem van Gelder had na verloop van tijd wel in de gaten wat ik leuk vond en gaf me gevraagd, maar ook ongevraagd advies over wat ik zou kunnen aanschaffen. Op een dag kwam ik in de winkel met de vraag of hij een opname voor me had van Charles Mingus’ Orange Was The Color Of Her Dress, Then Blue Silk, met hierop een bijdrage van Eric Dolphy. In de winkel bleek die niet voorradig, maar blijkbaar vond hij m’n verzoek wel ergens op slaan, dus bood hij aan een kopie te maken van een exemplaar uit zijn privécollectie. Vanzelfsprekend heb ik dat tapeje nog steeds. De opname in kwestie zou later overigens uitgebracht worden als Charles Mingus Sextet with Eric Dolphy – Cornell 1964 (Spotifylink) en ook in onze bieb beschikbaar.

Dat ik de opname nu probleemloos via Spotify beluister maakt zichtbaar dat er een kentering plaatsvindt in het vinden en beluisteren van muziek. Ik durf te stellen dat ik bijna nooit meer een cd uit de kast trek, maar vrijwel alles online, danwel digitaal tot me neem. Een dienst als Spotify maakt het daarnaast ook nog eens bereikbaar voor liefhebbers voor wie bittorrent, nieuwsgroepen of blogs een brug te ver zijn. Muziek is daarmee vrijwel alomtegenwoordig, waadoor ik ervan overtuigd ben dat de tijd die eraan gespendeerd wordt omhoog zal gaan. Van dat gegeven moet je als bibliotheek profiteren. Mijn pleidooi is dan ook (en aardig genoeg wordt dat ook aangehaald in de beschrijving van ‘dit ding’) Spotify voor alle bibliotheekgebruikers beschikbaar te stellen. Een koppeling met de eigen catalogi en die van de Centrale Discotheek Rotterdam ligt daarbij voor de hand. De meerwaarde die de bibliotheek biedt moet liggen in aanbieden van aantrekkelijke randvoorwaarden: fijne luisterplekken, lezingen en/of concerten en vanzelfsprekend advies. In al het digitale geweld speelt het sociaal netwerken in het normale leven namelijk ook nog een rol.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

1 Comment

  1. Dit is wel helemaal je ding zeg. Leuk dat er al een verwijzing naar jouw blogpost over Spotify in de 23 dingen staat.
    Ik vind het stuk op Lifehacking trouwens ook heel verhelderend. Zelf ben ik geen muziekliefhebber, dus deze dingen gaan altijd een beetje bij mij langs. Het doet mij deugd dat Rob de actualiteit zo goed bij houdt.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This