Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 22, 2010 in Bibliotheek, Innovatie, Internet, Social Media | 1 comment

23 dingen #12: GetGlue

23 dingen #12: GetGlue

Een tijdje terug kwam ik via een nu niet meer door mij te achterhalen weg terecht op GetGlue.com. Het lijkt het beste van genregebonden suggestiesites als LibraryThing (literatuur) en Last.FM (muziek) in zich te verenigen. GetGlue is echter meer dan dat, want het biedt de mogelijkheid een mening te hebben over zo’n beetje alles wat maar al dan niet leuk te vinden is, uiteenlopend van muziek en film tot politieke voorkeur en liefhebberij van bepaalde gadgets.

Hoe het werkt? In eerste instantie wordt er een basisprofiel van je smaak gedefinieerd waarbij wordt uitgegaan van een gestandaardiseerd aanbod. Vervolgens krijg je suggesties die daaraan gelieerd zijn, waarmee je het profiel verder vernauwt en/of  verbreedt. Op basis van je profiel kan je ‘vrienden’ worden met andere gebruikers. Wanneer je hiermee instemt wordt hun activiteit voor jou inzichtelijk en kan je je mening geven over iets wat zij beoordeeld hebben.

Het is daarnaast mogelijk een GetGlue-plugin aan de browser toe te voegen die in principe vergelijkbaar is met de veelbesproken ‘Like-button’ van Facebook. Op sites als Wikipedia kan je daardoor onderwerpen beoordelen en daarmee, mochten zij niet in de database van GetGlue voorkomen, aan de site toevoegen.  Gebruikers zijn daardoor verantwoordelijk voor de uitbreiding daarvan. Wanneer je naast de basisfunctionaliteit van al dan niet leuk vinden ook je mening geeft over bepaalde onderwerpen kan je een zogenaamde geniusstatus verwerven. Deze wordt beloond met een sticker die je desgewenst thuisgestuurd kan krijgen.

Je kan je natuurlijk afvragen waar al die meningspuierij zo langzamerhand toe leidt, behalve dan het bouwen van een uitgebreide marketingdatabase voor het bedrijfsleven. Blijkbaar beantwoordt het echter toch aan de behoefte van gebruikers te laten weten wat hen interesseert of wat hen verafschuwt. Zelf moet ik zeggen dat ik kort na mijn inschrijving bij GetGlue redelijk actief was met het aanleggen van een persoonlijke smaakdatabase, maar dat mijn interesse ook redelijk snel vervloog. Blijkbaar mist het toch iets, al kan ik er nog niet de vinger achter krijgen wat dat dan is.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

1 Comment

  1. Goed om Getglue in het kader van de 23 dingen nog even te bespreken . Ik ben er door jou op geattendeerd, vond het eerst wel leuk, maar kon er ook niet echt enthousiast voor worden.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This