Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 18, 2010 in Bibliotheek, Internet, Open Source, Open Standaarden, Social Media, Technologie | 0 comments

Een bibliotablet moet open zijn

Een bibliotablet moet open zijn

Wederom is het een tweet van Phil Shapiro die me wijst op de combinatie van innovatie en kostenbesparing: een open source-tablet gebaseerd op de BeagleBoard, een krachtige open source-processor van Texas Instruments. Ontwikkelaar Jason Kradner:

“It’s a fully loaded, open platform that allows users to run multiple applications and embed them in devices.” […] “We wanted to offer something that’s cheap, ups the performance level and has sufficient memory.”

De processor doet onder andere dienst in de tablet waarnaar Shapiro verwijst, een starter-kit die 400 dollar kost. Productontwikkelaar Justin Huyhn zegt erover:

“It’s all about customizability and embedded development.” […] With the iPad, you would have a hard time hacking it to read from a specialized sensor such as a temperature sensor or add your own custom hardware.” […] “The Beagle tablet is all about innovation.”

Met dreigende bezuinigingen voor bibliotheken in het vooruitzicht, maar tegelijkertijd de noodzakelijke focus op innovatie, ligt het voor de hand open source hard- en softwareontwikkelingen serieus te nemen. Ik heb hier al eerder gezegd: ik ben een Apple-liefhebber en zou de iPad, mits opener dan hij nu is, graag omarmen. Het is echter volstrekt onrealistisch en gezien de economische omstandigheden onethisch (gemeenschapsgeld is waarmee we het doen) alleen te kijken naar de iPad. Lezingen als deze (met alle respect Jan!), geven wat mij betreft een verkeerde indruk. Het is tijd voor échte ópen innovatie.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Een iPad tegen beter weten in « Muziek & de bibliotheek - [...] een flinke korrel zout,  maar er zit wel een kern van waarheid in. In mijn eerdere post Een bibliotablet…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This