Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 12, 2010 in Bibliotheek, Internet, Muziek, Social Media | 0 comments

Olivier Messiaen’s Oraison en de Ondes Martenot

Olivier Messiaen’s Oraison en de Ondes Martenot

Muziekblog aulaelectroacustica is één van die heerlijke bronnen van bijzondere en/of moeilijk vindbare elektroakoestische muziek. Daarnaast grossiert het in boeken over of verwant aan het genre, performancekunst en aankondigingen van concerten. Eén van de aardige zaken die ik zojuist tegenkwam was een uitvoering van Olivier Messiaen’s contemplatieve compositie Oraison. Messiaen schreef zijn stuk in 1937 voor het bijzondere, aan de theremin verwante instrument, de Ondes Martenot. De uit 2009 stammende uitvoering op aulaelektroacustica wordt door Richard Lainhart gespeeld op de Buchla 200e synthesizer en de Haken Continuum Fingerboard controller (het eerste Youtubefilmpje hieronder).

Messiaen zelf maakte echter ook al een bewerking van Oraison. In het vijfde deel van Quator pour la fin du Temps – Louange à l’éternité de Jésus komt het stuk terug in een bewerking voor cello en piano. In Spotify vind je het hier. De oorspronkelijke versie voor Ondes Martenot maakt onder andere deel uit van An Anthology of Noise and Electronic Music en is ook te vinden op Spotify. Deze uitvoering is tevens te beluisteren in het tweede Youtubefilmpje. Messian bedacht het instrument verder een voorname rol toe in zijn Turangalila Symphonie, óók onderdeel van de Spotifycatalogus.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This