Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 3, 2010 in Bibliotheek, Open Source, Open Standaarden, Social Media | 0 comments

Een kraamkamer van creatieve bedrijvigheid

Een kraamkamer van creatieve bedrijvigheid

Na zijn vorige artikel It’s Time for Public Libraries to Get Creative schreef Phil Shapiro het eveneens positief prikkelende Public Libraries as Business Incubators. Volgers van mijn weblog zullen er niet van opkijken dat ik de zienswijze van Shapiro deel. Een quote als:

The most fertile innovation happens when people in a community have a clear idea of each other’s talents and interests. Those talents and interests can often be the pieces of a jigsaw puzzle. Not all talents within a community are accessible for new businesses, but some of those talents are. And it behooves public library staff to start maintaining an inventory of talents within their community and to initiate discussions of emerging new roles for public libraries.”

sluit volledig aan op het idee onze deuren te openen om innovatie binnen de vier muren van de bibliotheek te halen. Wat dat betreft sluit de boodschap van Shapiro mooi aan bij wat ik betoog in De bibliotheek vormt de context:

De nieuwe generatie gebruikers (ik noem het bewust geen klanten) ziet de bibliotheek als voornoemde sociale hub. Leg je oor bij hen te luisteren en vraag wat men wenst. Mijn beeld is een letterlijk en figuurlijk open locatie met zowel plekken voor groepen en individuen waar het consumeren van media (digitaal en analoog) onbeperkt mogelijk is.”

Alhoewel voorgaande quote vooral het, vanuit de huidige situatie bekeken, nieuwe ‘normale’ gebruik betreft (lees: bezien van gebruikersperspectief) sluit ik me volledig bij Shapiro aan ook zakelijke initiatieven binnen de bibliotheek een kans te gunnen. Bijvoorbeeld in de vorm van een goed geoutilleerde hackerspace of creatieve hub. In een interview met Steven Levy in het kader van de 25e verjaardag van zijn baanbrekende boek Hackers zegt Levy:

I don’t think we’re done with computer hacking. It’s more important than ever to have creative ways to make use of this unbelievable infrastructure that we’ve created.”

Dit, gecombineerd met één of meerdere van de bibliothecaire kernfuncties: kennis & informatie, ontwikkeling & educatie, kunst & cultuur, lezen & literatuur en ontmoeting & debat, is een dis die op elk bibliotheekmenu zou moeten staan.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This