Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 1, 2010 in Bibliotheek, Open Source, Open Standaarden, Privacy, Social Media | 0 comments

Een dollarknop in elke muziekplayer

Een dollarknop in elke muziekplayer

De kunsten, waaronder muziek, moeten niet gratis zijn, maar het moet wel mogelijk zijn aankopen probleemloos met anderen te delen. Dat is de mening van Richard Stallman, de geestelijk vader van de Free Software Foundation, die over het onderwerp werd geïnterviewd door Mashable

I do not say that music must be free, but it must be shareable.”

Stallman stelt dat de muziekindustrie, grote artiesten met recente releases uitgezonderd, haar acts niet of nauwelijks betaalt. Kleinere platenmaatschappijen kunnen daarnaast de intentie hebben beter met hun acts om te springen, maar zijn daar vaak gewoonweg niet toe in staat. Stallman pleit er daarom voor in elke muziekplayer een knop te hebben die het luisteraars in staat stelt – anoniem – een dollar naar de artiest in kwestie te sturen. Het gebrek aan gemak is volgens Stallman namelijk het enige wat gebruikers er momenteel van weerhoudt te betalen voor muziek. Helemaal met hem eens ben ik het niet, maar in de kern heeft hij denk ik wel gelijk. Gemak en gebruiksvriendelijkheid zijn op het web leidend. In dat kader vond ik het wel aardig daarover ook gisteren iets te hebben gelezen dat er wat mij betreft aan verwant is:

If convenience does trump quality, then it is the librarians’ job to make quality convenient.”

uit: OCLC, Sharing, privacy and trust in our networked world, 2007, aangehaald in De openbare bibliotheek tien jaar van nu (PDF).

[vodpod id=Video.3746070&w=425&h=350&fv=]

more about “Richard Stallman on music sharing“, posted with vodpod

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This