Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mei 25, 2010 in Bibliotheek, Internet, Social Media | 0 comments

De natte droom van Mats & Morgan

De natte droom van Mats & Morgan

Als tieners uit het Zweeds Umeå een Zappa-coverband beginnen en vier jaar later door de meester zelf uitgenodigd worden live een nummer te spelen voor 10.000 fans. Deze natte droom van elke Zappafan kwam in 1988 uit voor de blinde toetsenist Mats Oberg en drummer Morgan Agren, beter bekend als Mats & Morgan. Zappa, die in ’88 zijn laatste tournee deed, had gehoord van de uitzonderlijke muzikale kwaliteiten van het duo en nodigde hen uit kennis te maken toen hij op 1 mei van dat jaar optrad in Stockholm. In zijn hotelkamer stond hij versteld van de kennis die Mats en Morgan, op dat moment respectievelijk 15 en 18 jaar oud, hadden van zijn oeuvre. Dt zij zelfs zijn op dat moment niet officieel uitgebrachte nummer T ‘ Mershi Duween kenden bracht hem ertoe het duo uit te nodigen de song diezelfde avond live met hem te spelen. Zappa was vastbesloten verder te gaan met het tweetal, maar tot een echte samenwerking kwam het nooit. Mats en Morgan waren wel toetsenist en drummer van dienst tijdens Zappa’s Universe, een concert ter ere van diens vijftigste verjaardag. De door kanker ernstig verzwakte Zappa kon hierbij echter niet aanwezig zijn.

Het oeuvre van Mats en Morgan is duidelijk schatplichtig aan de muziek van Zappa, maar blijft uitzonderlijk op zichzelf staand. The Mats/Morgan Band grossiert in extreem complexe ritmische structuren, die van tijd tot tijd sterk verwant lijken aan die van het eveneens Zweedse Meshuggah. Met Fredrik Thordendal, gitarist en het brein achter die band, maakte Agren trouwens het volstrekt unieke Sol Niger Within. Het is echter niet alleen complexiteit wat de klok slaat. Het tweetal pakt eigenlijk alles aan wat ze leuk lijkt en weet dat te verpakken tot een compleet eigen geheel. Of zoals een recensie van hun debuut Trends and Other Diseases uit 1996 luidde:

I am floored by their ability to legitimately execute everything from light jazz to super-human staggered 16th note hell to the most violent Pantera-like machine-gun groove to overly-complex synclavier Zappa music… This band can do everything; and it’s just two weird guys from Sweden. I kneel.”

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This