Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mei 24, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Internet, Social Media | 0 comments

Want van de Star Spangled Banner blijft u af, meneer Strawinsky

Want van de Star Spangled Banner blijft u af, meneer Strawinsky

Het is een ongelooflijk verhaal, zeker als je het kleinood beluistert waarom het allemaal draaide. Igor Strawinsky, één van de meest vernieuwende componisten van de 20e eeuw, maakte als de (gedwongen) kosmopoliet die hij was bewerkingen van volksliederen van landen waarin hij verbleef. Zo ook van het Star Spangled Banner van de Verenigde Staten. Hij maakte deze bewerking in de jaren ’40 zelfs noodgedwongen, omdat  het in die (oorlogs)tijd verplicht was concerten aan te vangen met de uitvoering van het volkslied. De uitvoering hiervan dient echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bij een concert in Boston in 1944 kon op basis van het betreffende wetsartikel 264: Section 9. National anthem; manner of playing van de staat Massachusets daarom de bladmuziek geconfisqueerd worden en Strawinsky gearresteerd. Maar waarvoor? De bewerking van Strawinsky, hieronder een uitvoering voor koor, is werkelijk waar geweldig, een ware ode aan het origineel. En daarnaast vraag ik mij af: zijn volksliederen niet bij uitstek materiaal dat aan het publieke domein toebehoort?

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This