Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mei 2, 2010 in Bibliotheek, Internet, Muziek, Social Media | 0 comments

Kakelende dames, maar dan anders

Van de week gebruikten we bij onze uitzending van Edge2.0::Rumori het thema Back To Nature. Naast historische opnames van vogel- en kikkergeluiden en een wel zeer bijzondere roedel sledehonden kwamen hierbij bijvoorbeeld ook meer esthetische natuurinterpretaties als David Tudor’s Rainforest I en Graeme Revell’s Insect Musicians voorbij. Jammer genoeg vielen de DeZurik Sisters bij de samenstelling buiten mijn blikveld, doodeenvoudig omdat ik nooit van ze gehoord had. Een zoektocht in m’n iTunesbibliotheek vertelde me dat dat niet nodig was geweest. Alan Lomax maakte bijvoorbeeld opnames van ze die staan op Flowers In The Wildwood, Women In Early Country Music, 1923-1939, uitgebracht door Trikont en keurig geparkeerd op m’n harde schijf. Datzelfde geldt trouwens voor American Yodeling 1911-1946..

Ingegeven door een Trikont-query maakte dat ik op deze regenachtige zondag voor het eerst grondig kennismaakte met de zusters, getuige bovenstaande Youtube-video. Een korte zoektocht op het web resulteerde vervolgens in een radio-opname van de Checkerboard Time Radio Show die beschikbaar is bij WFMU’s Beware of the Blog. Achteraf gezien weinig verwonderlijk maakten de twee zussen namelijk ook deel uit van het illustere aanbod dat het 356 Days Project zo bijzonder maakte.

Maar wat had het duo nu te zoeken gehad in onze radio-uitzending? Welnu, de zusjes DeZurik, Mary Jane (1917-1981) en Caroline (1919- ), stonden ook wel bekend als de Cackle Sisters. Het voortbrengen van kakelgeluiden was een soort tweede natuur voor ze, maar de dames verwerkten dit in een virtuoze jodeltechniek.

Years after the height of their fame, Caroline recalled that the DeZurik Sisters achieved their sound simply because she and Mary Jane “listened to the birds and tried to sing with the birds.”

Officiële opnames maakten de dames echter nauwelijks. Er werden in 1938 alleen een zestal singles voor het label Vocalion opgenomen. Omdat van de mp3’s bij WFMU de trackbenummering ontbrak en ik elders de Vocalion-singles kon opduikelen heb ik beide voor het gemak samengevoegd. Voor de liefhebbers te downloaden op Rapidshare:

The DeZurik (Cackle) Sisters – Checkerboard Time Radio Show Recordings + Singles Vocalion.rar

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Deze zes muzieksites tasten uw veiligheid aan « Muziek & de bibliotheek - [...] zeurend gevoel dat ik de maatschappij schade toebracht toen ik de muziek van de DeZurick-zusjes uploadde naar Rapidshare. Ben…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This