Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 22, 2010 in Bibliotheek, Social Media | 1 comment

Hackerspaces in de bibliotheek

Hackerspaces in de bibliotheek

“Innovation is not a matter of skill or being in the right job position. It is a matter of wanting to change what we have and be ready to play,”

aldus hacker Christian Heilmann. Onderstaande presentatie, niet geheel toevallig van zijn hand, stond op de site van Edwin Mijnsbergen die mij de link doorstuurde nadat ik een gedachtenflard bij hem dropte hackerspaces in bibliotheken te realiseren. Als bastions van kennis, maar kampend met vragen waar het technologische vernieuwing betreft, lijken bibliotheken mij namelijk een uitgelezen plek hiertoe de ruimte te bieden. Voordat de constatering, dat de wereld rondom de bibliotheek driemaal zo hard lijkt te lopen als onszelf, omslaat in berusting moeten we het heft in eigen hand nemen.

Mij lijkt de eenvoudigste manier (ongetwijfeld organisatorische complexiteiten daargelaten, maar die zijn op te lossen) de noodzakelijke kennis in huis te halen en te faciliteren. Samenwerking met een onderwijsinstelling, zoals verschillende bibliotheken dat al doen, toont aan dat het tot mooie resultaten kan leiden. Wat mij betreft hoeft het daarbij echter niet te blijven en zou het wat vrijer van opzet mogen zijn, maar dat is mijn persoonlijke invalshoek. De integratie met bijvoorbeeld een Fablab, waartoe in principe iedereen met een goed idee toegang heeft, sluit voor mijn gevoel uitstekend aan bij de beginselen van het bibliotheekwerk.

In principe komt het erop neer dat de bibliotheek – naast een plek waar de klant kan lezen, luisteren, kijken en gamen – ook kan ontwikkelen. Dat laatste sluit aan bij de onomkeerbare tendens dat gebruikers zich steeds meer bezighouden met user-generated content. Dit zal op zijn beurt leiden tot het tevens willen hacken en/of (her)ontwikkelen van de gereedschappen om deze content te ontsluiten. En alsof de duvel ermee speelt: tijdens het schrijven van deze post meldt Mars Mertens via Twitter dat in Amsterdam volgende week de Music Hack Day plaatsvindt. En nee, bibliotheken zijn niet van de partij.

Dus als het aan mij ligt zijn wij volgende keer gastheer.

1 Comment

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hackerspaces: kijk, luister en leer « Muziek & de bibliotheek - [...] werd ik er door Edwin Mijnsbergen op gewezen dat ik niet alleen sta in mijn pleidooi voor het faciliteren…
  2. De bibliotheek vormt de context « Muziek & de bibliotheek - [...] van ruimte + faciliteiten aan creatieve communities (een hackerspace zoals al eerder aangehaald in Hackerspaces in de bibliotheek).Toegegeven, het…
  3. Een kraamkamer van creatieve bedrijvigheid « Muziek & de bibliotheek - [...] binnen de bibliotheek een kans te gunnen. Bijvoorbeeld in de vorm van een goed geoutilleerde hackerspace of creatieve hub.…
  4. Bibliotheekinnovatie en NHL Communication & Multimedia Design « Muziek & de bibliotheek - [...] Leeuwarden bij ons gedurende vijf maanden intern aan een project komen werken. Een soort van hackerspace light dus. Inhoudelijk…
  5. Soundtrack gezocht voor hackdag « Muziek & de bibliotheek - [...] aanstaande een Music Hack Day plaats (eerder dit jaar werd deze georganiseerd in Amsterdam). In Hackerspaces in de bibliotheek…
  6. Wens: een Music Hack Day voor de bibliotheek « Muziek & de bibliotheek - [...] dat open api’s talloze kansen bieden om innovatie muziektoepassingen te ontwikkelen. Eerder maakte ik me al sterk een voor…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This