Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 12, 2010 in Bibliotheek, Muziek, Social Media, Technologie | 0 comments

Drie interessante Google-ontwikkelingen op één dag

Drie interessante Google-ontwikkelingen op één dag

Op het eerste gezicht hebben ze weinig met elkaar te maken, maar toch komen ze uit één koker, die van Google welteverstaan: GoogleDocs, Ogg Theora en de GooglePad. En na het even ingewerkt te laten hebben is het niet moeilijk de onderliggende filosofie te begrijpen. Google ziet de toekomst in webbased toepassingen. En daarbij horen zowel het relatieve huis, tuin- en keukengebruik van een tekstverwerker (GoogleDocs) en het standaardiseren van videoformaten (Ogg Theora), als ook het ontwikkelen van een heuse gadget (GooglePad).

GoogleDocs heeft zich wat mij betreft al bewezen als een prima vervanger van het de-facto standaardpakket Microsoft Word. Wanneer je werk niet afhankelijk is van talloze ingewikkelde sjablonen die in het bestandsformaat opgesloten zitten is er werkelijk geen enkele reden nog onnodig geld over de balk te gooien. Dat Docs daarnaast gewoon het Open Document Format ondersteunt vormt daarnaast een grote meerwaarde. Er kleven eenvoudigweg geen nadelen aan de standaardisering van documentformaten en het feit dat Google daaraan een positieve bijdrage levert pleit voor hen.

Datzelfde kan gezegd worden voor het ondersteunen voor de ontwikkeling van videocodec Ogg Theora. Ook hierbij is sprake van een open standaard, wat betekent dat iedereen deze codec desgewenst kan implementeren. Daarnaast bestaat er geen voorbehoud inzake de afspeelbaarheid van beeldmateriaal dat deze codec gebruikt. Wanneer Ogg Theora aan alle eisen voldoet kan het dan misschien eindelijk zo zijn dat bijvoorbeeld onze eigen Publieke Omroep afstand doet van Silverlight, het propietary streamingformaat van Microsoft.

Als laatste de GooglePad. Waar Google met Ogg Theora al stelling tegen Apple neemt (omdat dat de codec H.264 ondersteunt) lijkt de GooglePad een regelrechte oorlogsverklaring aan de iPad. Dit lijkt misschien een beetje kinderachtig, en is het misschien ook, maar bij concurrentie is de consument natuurlijk altijd gebaat. En wanneer Google met haar Pad open standaarden ook naar dat soort devices brengt is dat al helemaal mooi.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This