Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 11, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Blogs, Social Media | 0 comments

Wat indien fair use tekorschiet?

Wat indien fair use tekorschiet?

Het toepassen van het fair use-beginsel binnen de Amerikaanse auteursrechtwetgeving vindt plaats wanneer een rechter het belang van vrijheid van meningsuiting hoger inschat dan het auteursrecht. In zo’n geval is het dan mogelijk hierop in principe inbreuk te maken. Situaties waarbinnen fair use kan worden toegepast zijn bijvoorbeeld citaten in kritieken & recensies, gebruik van auteursrechtelijk beschermd bronmateriaal in een parodie of quotes in nieuwsartikelen. Desondanks is het zo dat makers die gebruik willen maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal hier toch geregeld vanaf zien. Men wil of kan het risico namelijk niet lopen door de rechthebbende voor de rechter gedaagd te worden, omdat dit een kostbare aangelegenheid is. Techdirt berichtte dit weekend echter over een studie met als onderwerp Copyright Misuse Defense. Het bewust onjuist toepassen van het auteursrecht waaraan hier gerefereerd wordt heeft betrekking op rechthebbenden die gebruik van materiaal voorkomen, terwijl dat juridisch niet klopt. Dit bijvoorbeeld omdat er geen auteursrecht meer op werken rust, of omdat er door gebruikers beroep kan worden gedaan op fair use:

Copyright misuse has two deterrent features that will allow fair use as a practical right. First, a copyright holder’s misuse of its copyrights against anyone can be used to prove the defense of misuse. Second, once misuse is found, the copyright owner loses its ability to enforce its copyright against everyone, at least until the misuse is cured. Thus, by defining as copyright misuse the unjustified chilling of speech that some copyright holders perpetrate, the misuse defense will encourage important speech rights that are currently under-protected.

Alhoewel men eraan twijfelt of het beginsel van misuse defense in de wetgeving wordt opgenomen is het een aardig gedachtenexperiment en discussiepunt. In Nederland zijn we jammer genoeg nog niet zover, aangezien hier het fair use-begrip niet gebruikt wordt. Wij kennen het citaatrecht, maar vergeleken met fair use is dat beperkter van karakter.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This