Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mrt 8, 2010 in Bibliotheek, Innovatie, Internet, Open Source, Open Standaarden, Technologie | 0 comments

23 #6: Wiki’s

23 #6: Wiki’s

Ongeveer tegelijkertijd met mijn aanmelding bij Bibliotheek2.0 en het aanmaken van mijn eigen blog schreef ik me in bij NLBiblioblogs. Bij het doornemen van de opdracht die behoort bij de wiki’s bleek al snel dat ik door die laatste stap geen account meer hoefde aan te maken voor de 23dingen-wiki. Beide zijn namelijk ondergebracht bij dezelfde host. De opdracht die gedaan moest worden vormde mede daardoor geen probleem.

Persoonlijk heb ik al jaren geleden kennisgemaakt met het werken met wiki’s. Bij de kunstonderwijsinstellling waarbij ik toendertijd (2003-2005) een aanstelling had als coördinator werkten studenten en docenten samen aan projecten binnen een wiki-omgeving. En dit naar redelijke tevredenheid.

De voordelen die het werken op de wiki-manier op op veel grotere schaal heeft komt heel goed naar voren in Don Tapscott’s boek Wikinomics. De ondertitel How Mass Collaboration Changes Anything dekt wat dat betreft uitstekend de lading. Tapscott trapt af met het verhaal van een directeur van een op de rand van faillissement verkerende mijnbouwonderneming die geïnspireerd raakt door het verhaal achter Linux. Hij weet zijn raad van commisarissen te overtuigen, geheel in de gedachte van de open-source licentiestructuur kostbare gegevens vrij te geven aan een wereldwijde gemeenschap van geologen en andere deskundigen. Deze gemeenschap vindt vervolgens de mijn van hun leven.

Dit toont aan dat kennis universeel is en de wiki-gedachte niet exclusief voorbehouden aan de wereld van ICT en technologie (alhoewel het internet en de daarmee toegenomen eenvoud van kennisspreiding- en deling hieraan vanzelfsprekend wel een grote bijdrage levert). Wiki’s zijn van deze technodemocratisering een sprekend voorbeeld. Zij vormen namelijk een platform dat ook minder technologiefähige gebruikers in staat stelt hun kennis met anderen te delen.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This