Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 11, 2009 in Auteursrecht, Muziek | 1 comment

Spotify en de collectioneur

De ontwikkelingen rondom muziekservice Spotify volg ik met veel belangstelling. Het gegeven dat grote hoeveelheden muziek in de cloud en daarmee te allen tijde via verschillende manieren beschikbaar zijn klinkt uitermate aantrekkelijk. Mijn probleem met dit soort diensten is echter dat ze volkomen aanbodgericht zijn. Het aanbod zal in eerste instantie voornamelijk afkomstig zijn van de grote spelers uit de muziekindustrie. Wat mij persoonlijk betreft weinig interessant. Hoe zit het met aanbod dat zich aan het uiteinde van de Long Tail bevindt? En met materiaal waarop geen auteursrecht (meer) zit? Mijn gevoel is dat dit nicheaanbod niet binnen het blikveld van een dienst als Spotify valt. Ten eerste omdat het lastig is om het materiaal boven water te krijgen (zeldame persingen/uitgaven, kleine oplagen). Ten tweede omdat het wellicht opnamen betreft die niet digitaal zijn en dus omgezet moeten worden. En ten derde omdat de onduidelijkheid rondom eigendom sowieso al reden kan zijn hiermee niet aan de slag te gaan. Spotify zal daarom, in de huidige vorm, weinig aantrekkelijk zijn voor collectioneurs. Al was het alleen maar omdat de muziek niet uit de kast te trekken is. Kunnen pronken met je collectie is namelijk iets van alle tijden en ik twijfel eraan of een playlist op je iPhone wel zoveel indruk maakt.

1 Comment

  1. Ik denk altijd met enige weemoed aan de gloriedagen van Napster toen werkelijk alles, niet helemaal legaal weliswaar, in de cloud, zo heette dat toen nog niet, te vinden was, ook de obscurantismen uit de lange staart. Natuurlijk kun je ook nu nog, na de nodige duistere handelingen, verborgen diamanten vinden. Toch verwacht ik ook veel van een dienst als Spotify, die instant legale behoeftebevrediging, en die beschikbaarheid via het web. Al is het aanbod nooit genoeg… Ook interessant is Lala.com. Voordeel van de laatste is dat die dienst gewoon werkt via de browser. Interessante is ook dat ze je eigen collectie matchen met hun catalogus waarna je die nummers streaming kunt beluisteren. En bij Lala wel veel muziek uit de Staart. Maar helaas niet in EU beschikbaar en overgenomen door moloch Apple.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Spotify en de collectioneur II « Muziek & de bibliotheek - [...] november stelde ik in mijn post Spotify en de collectioneur dat ik er niet in geloofde dat serieuze muziekverzamelaars…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This