Pages Menu
Categories Menu

Posted by on feb 8, 2013 in Bibliotheek, Innovatie | 6 comments

Wie doet mee aan de marktplaats voor vrije informatieprofessionals?

Wie doet mee aan de marktplaats voor vrije informatieprofessionals?

Agile medewerkers, particuliere en open initiatieven, online experimenten die uitgroeien tot volwaardige projecten: er komt steeds meer aandacht voor een andere benadering van de online profilering van collecties, diensten en medewerkers van erfgoedinstellingen, een benadering die uitgaat van het enthousiasme van medewerkers en niet van organisatiebelemmeringen, afgetimmerde projectplannen en gesteggel rondom formatieplaatsen en projectgelden.

Artikelen over dit onderwerp konden rekenen op veel bijval, maar het begint ook duidelijk te worden dat organisaties die bereid zijn te experimenteren met deze werkwijze nog niet goed weten waar ze moeten beginnen, en waar ze de geschikte mensen vandaan willen halen. Daarom slaan Openbibliotheken.nl, DeBibliotheek1 en Bibliotheek 2.0 de handen opnieuw ineen om een online marktplaats in te richten waar welwillende bibliotheken en andere erfgoedinstellingen die flexibele en capabele medewerkers kunnen vinden, om er vervolgens mee samen te werken, of om ze voor kortere of langere tijd in te huren.

Voor het inrichten van de website is wel een inventarisatie nodig. Welke medewerkers achten zichzelf agile en vrij genoeg om in het aanbod op deze marktplaats te worden opgenomen met een persoonlijk profiel? Wie is in staat om een erfgoedinstelling op de lokale of regionale internetkaart te zetten, door digitaal 24/7 beschikbaar te zijn en namens de instelling, vanuit een bepaald thema, bij te dragen aan alle relevante netwerken en platformen?

Laat het ons weten via http://openbibliotheken.nl/#contact of via mail, Twitter of Facebook. Als er voldoende respons is gaan we hiermee aan de slag. Als die respons uitblijft verzinnen we nog wel wat anders.

(tekst: Edwin Mijnsbergen)

20130205_132347_2

Achtergrondinformatie:

6 Comments

 1. Hier wil ik wel aan meewerken. Het past precies in de toekomstige organisatie structuur (netwerk organisatie, organisatie 3.0) die ik voorzie, waarbij mensen hun specialismes inzetten voor meer dan één opdrachtgever. Ik kan je helpen met het op de kaart zetten en ik kan je helpen met de opzet van zo’n marktplaats. Laat maar weten.

 2. Prima idee. Struikelblok is: “Welke medewerkers achten zichzelf … vrij genoeg … 24/7 beschikbaar te zijn en namens de instelling .. bij te dragen”. Ik denk niet dat mijn leidinggevenden dit ondersteunen, als het ten koste gaat van de organisatie.

  • Ha Lukas,

   Daar kon je wel eens een punt hebben. Misschien moet “namens de instelling” geen harde voorwaarde zijn?

   • Helemaal weg denk ik.

 3. Geweldig initiatief! Kun je als zzper met wortels in de bibliotheek ook meedoen?

  • Maar natuurlijk Karen!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This