Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 8, 2011 in Auteursrecht, Bibliotheek, Innovatie, Internet, Muziek | 1 comment

EU stemt in met verlenging naburige rechten muziekuitvoeringen

Zomaar een tweet op donderdagavond die bij mij de haren (voor zover mogelijk) recht overeind zet: de EU heeft een voorstel aangenomen dat de de zogenaamde naburige rechten op muziekuitvoeringen verlengd van 50 tot 70 jaar na datum van uitgave. Naar verluidt wordt dit voorstel volgende week door de EU-ministers bekrachtigd. Dit heeft als eenvoudige consequentie dat het 20 jaar langer duurt voordat dit materiaal in het publieke domein terechtkomt. Dat het daarmee ook voor instellingen als bibliotheken niets minder dan een slecht besluit is ligt voor de hand. Brede ontsluiting van gedigitaliseerde geluidsdragers kan voor een groot deel van het aanbod op de lange baan worden geschoven. En dat in een tijd die juist om het tegenovergestelde vraagt. Niemand anders dan Lawrence Lessig kan beter uitleggen waarom dit ongewenst is voor culturele innovatie, zeker in het digitale domein:

1 Comment

Trackbacks/Pingbacks

  1. Het praten als een piraat voorbij at Muziek & de bibliotheek - [...] keus al dan niet met ze in zee te gaan. Nee, waar ik onpasselijk van werd was het besef dat we…
  2. Precies, vrijheid om te leven van je werk (vervolg) at Muziek & de bibliotheek - [...] termijn voor naburige rechten op geluidsdragers ‘ineens’ met twintig (!) jaar verlengt maakt me boos en ook wel eens…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This