Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 26, 2010 in Auteursrecht, Bibliotheek, Blogs, Innovatie, Internet, Muziek, Social Media | 0 comments

Crowdfunding voor Beethoven

Enkele maanden geleden maakte ik ten behoeve van een project dat ik leid, het Frysk Muzyk Argyf, een presentatie van de stand van zaken in muziekarchievenland. Eén van de digitale bibliotheken die ik daarbij aantrof was MusOpen. Dit nonprofit archief zoekt en maakt klassieke muziek (partituren en geluidsopnames) beschikbaar die zich in het publieke domein bevinden.

Een artikel op Techdirt, Raising Money To Put Famous Classical Music Recordings Into The Public Domain, vestigde vandaag mijn hernieuwde aandacht op MusOpen. De reden daarvoor is dat via Kickstarter geld ingezameld wordt om een professioneel orkest in staat te stellen de sympfonieën van Beethoven, Brahms, Sibelius en Tchaikovsky op te nemen. De reden waarom MusOpen dit onderneemt is de volgende: op alle werken van voornoemde componisten rust geen auteursrecht meer. Op de meeste in omloop zijnde opnames ervan echter wel. Dit betekent dat dit materiaal niet, of onder voorwaarden, publiekelijk ten gehore gebracht mag worden of gebruikt voor documentaires, mashups etc. Om deze beperking te omzeilen worden de MusOpen-opnames via de site van MusOpen gratis en rechtenvrij voor het publiek toegankelijk gemaakt. Tevens wordt het ontsloten via het Internet Archive en Wikipedia.

Om de opdracht aan het orkest te gunnen is een bedrag van $ 11.000 nodig. Met nog 19 Kickstarterdagen te gaan staat de teller al op ruim $ 7.000. Dat project gaat er dus wel komen.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pirate Bay, de film « Muziek & de bibliotheek - [...] het MusOpen-project waaraan ik gisteren aandacht besteedde maken ook de makers van een film over The Pirate Bay (TPB)…
  2. MusOpen zet symfonieorkest Praag aan het werk at Muziek & de bibliotheek - [...] een uiteindelijk bedrag van 68.000 dollar is de crowdfunding voor Beethoven, waarover ik eerder schreef, ruimschoots geslaagd. Met het geld,…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This