Pages Menu
Categories Menu

SocialMediaCaster

Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân en Extelligentsia zijn in 2010 gestart met de ontwikkeling van SocialMediaCaster (SMC), een idee van Extelligentsia. Het beoogde systeem slaat een brug tussen fysieke bibliotheekcollecties en het digitale domein van sociale media.

SMC is een interactieve installatie – een informatiezuil – voorzien van een touchscreen en rfid-lezer (of barcode lezer). Wanneer bibliotheekbezoekers een collectie-item/uitleenobject voor de zuil houden wordt deze automatisch gescand (op basis van de chip of barcode). Op basis van unieke informatie over het collectie-item worden zoekopdrachten op sociale mediaplatforms uitgevoerd. De resultaten van de zoekopdrachten worden op een touch sensitive scherm aan de gebruiker getoond. De zoekresultaten zijn beschrijvingen, video’s of foto’s en verwijzen naar gerelateerde bronnen zoals andere boeken van dezelfde auteur of bronnen die op basis van gebruikerswaarderingen worden gevonden (“user who liked this also liked…”).

Op 17 november 2011 heeft SMC de BibliotheekInitiatiefPrijs gewonnen. De jury was unaniem enthousiast over het project en schrijft in haar rapport:

In het project SMC wordt op innovatieve wijze RFID in combinatie met interessante interactiemodellen en media in een bibliotheeksetting ingezet. (…) De bijdrage draagt (…) zeker bij tot vernieuwing van het vakgebied en het bibliotheekwezen.”

SMC werd in 2012 tevens genomineerd voor de IPON / Mediawijzer.net Award in de categorie Meest innovatieve project mediawijsheid.

Inmiddels werken we hard aan de tweede versie van SMC en is het opgenomen in de vernieuwingsagenda van het Fries Bibliotheken Netwerk. In dit project wordt het systeem verder ontwikkeld, zodat SMC met verschillende catalogussystemen op afstand in verbinding staat en relaties kan leggen tussen catalogussystemen en sociale mediaplatforms. In het bijzonder richt dit project zich op de koppeling tussen de mediatheekcatalogus van een instelling voor voortgezet onderwijs en de catalogus van een nabijgelegen bibliotheek. Hiermee kunnen gebruikers, op basis van geautomatiseerde zoekopdrachten op sociale mediaplatforms en zoekopdrachten in de catalogi van schoolmediatheken en bibliotheken veel verschillende soorten gerelateerde informatie vinden en delen via diverse sociale mediakanalen. Hiertoe rondden we afgelopen mei een pilot met CSG Comenius uit Leeuwarden succesvol af.

Daarnaast kunnen gevonden gerelateerde bronnen automatisch gecontroleerd worden op beschikbaarheid in de collectie van de schoolmediatheek én in de collectie van bibliotheken in de buurt van de school. De koppeling van schoolmediatheken en bibliotheken, op basis van verwijzingen in sociale media, verrijkt de collecties. Daarnaast wordt bibliotheekbezoek door leerlingen op deze, voor hen herkenbare manier, gestimuleerd.

De beoogde softwarearchitectuur biedt flexibiliteit om op verschillende catalogussystemen aan te sluiten. Een belangrijk aandachtspunt is de aansluiting op de Nationale Bibliotheek Catalogus (NBC). Op basis van open standaarden en het werken met inwisselbare softwarecomponenten (adapters) in de architectuur, is aansluiting op de NBC nadat deze gelanceerd goed realiseerbaar. Een toegezegde subsidiebijdrage vanuit het Innovatielab van Bibliotheek.nl betekent dat we het komende half jaar hard zullen werken om deze aansluiting te realiseren. In dit vervolgproject ook een app worden ontwikkeld: ExploreApp. Deze app is een mobiele versie van SMC waarmee gebruikers beschikking krijgen over (een deel van) de functionaliteiten van SMC. Deze app zal worden aangeboden op de twee dominante platforms (Android en iOS).

We zullen SMC eind oktober zullen presenteren tijdens InternetLibrarian in Monterey, Californië.

Meer informatie over het project is te verkrijgen op http://www.socialmediacaster.org
Meer informatie over de IPON Awards: http://www.ipon.nl/genomineerden-ipon-awards-2012
Meer informatie over onze sessie tijdens InternetLibrarian: http://infotoday.com/il2012/day.asp?day=Tuesday#session_D203

[nggallery id=7]

Post a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This