Te gast in Zweden bij de unconference Hackabibblan
Afgelopen donderdag vertoefde ik in het Zweedse Vaggeryd, een dorp vlak ten zuiden van Jönköping. In de plaatselijke bibliotheek werd daar een dag gewijd aan maakcultuur, genaamd Hackabibblan. In het ochtenddeel daarvan mochten Åke Nygren en ikzelf een presentatie geven, terwijl de middag werd besteed aan een cardboard-challenge. En natuurlijk bracht Åke ook zijn geweldige Maker Boxes mee.
De reden van mijn bezoek was een al wat langer lopend contact met de Zweedse collega’s, in het bijzonder Ann Ostman en Lo Claesson. Ann en een groep Zweedse bibliothecarissen heetten we al in maart 2014 welkom in Lelystad, samen met de collega’s van Bibliolab. En in mei afgelopen jaar bezocht zij, Lo en een andere groep collega’s ons voor de tweede keer, onder andere bij een sessie met FryskLab in Zoutkamp.
Als manager van de bibliotheek in Vagerryd realiseerde Lo, met FryskLab als voorbeeld, een kleine mobiele makerspace en daarna een vaste makerspace in de bibliotheek. De Zweedse term voor maakbibliotheek, Skaparbibblan, is inmiddels een klein netwerk van Zweedse bibliothecarissen geworden. En de unconference Hackabibblan was daarvan een activiteit. Dat betekende dat er zo’n 30 geïnteresseerde deelnemers aanwezig waren.
@SvBib ger stöd för att skapa mobil Skaparbibbla – tänk @FryskLab – nu händer #makerspace på #bibliotek! http://t.co/oQgYyCmFGd
— Skaparbibblan (@Skaparbibblan) October 15, 2014
In mijn presentatie (zie onderaan deze post) legde ik wat meer nadrukkelijk dan anders de link tussen bibliotheek, makersbeweging en digitale geletterdheid. Het gegeven te kunnen hergebruiken en remixen is daarin de verbindende factor. Dat betekent dat heren als Cory Doctorow en Lawrence Lessig, maar zeker ook remix-pleitbezorgers als Doug Belshaw (boek Essential Elements of Digital Literacies), Kirby Ferguson (online docureeks Everything Is A Remix) en Brett Gaylor (docu Rip! A Remix Manifesto) mijns inziens onder bibliotheekcollega’s veel bekender zouden moeten zijn. Ze zijn namelijk ontzettend inspirerend, want vertellen een verhaal waarin creativiteit, cultuur en informatievrijheid hoogtij vieren.
En dan natuurlijk ook nog even over de makerspace in Vaggeryd. Daarover kan ik kort zijn: het is een prachtige plek, met bibliothecaris Hanna Häljestig als drijvende kracht. De makerspace biedt tal van workshops, uiteenlopend van 3D printen en lasersnijden tot werken met textiel, hout en papier. Ik vind het een prachtig voorbeeld van hoe een kleine bibliotheek (Vaggeryd heeft rond de 12.000 inwoners) tot prachtige resultaten kan komen wanneer gedreven collega’s er samen de schouders onder zetten. Dat betekent dus ook dat de makerspace volkomen geïntegreerd is in de bieb en dat is precies wat uitermate belangrijk is. Niet alleen proberen te bouwen op vrijwilligers en mensen van buiten, want dat is eenvoudigweg een gemiste kans.
Mijn presentatie van afgelopen donderdag:
Te gast in Zweden bij de unconference Hackabibblan https://t.co/WDyIncURad https://t.co/CUCG8pXazH
RT @jtdeboer: Te gast in Zweden bij de unconference Hackabibblan https://t.co/WDyIncURad https://t.co/CUCG8pXazH