Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 30, 2016 in TEDxFryslân | 2 comments

Een cadeautje: meewerken aan een prachtige editie TEDxFryslân 2016

Een cadeautje: meewerken aan een prachtige editie TEDxFryslân 2016

Kort na de vorige editie van TEDxFryslân, waarbij ik zelf een verhaal mocht vertellen, kwam de vraag aan mij en andere sprekers of we ook een bijdrage wilden leveren aan de editie van dit jaar. Die rol zou dan kunnen bestaan uit het vinden- en begeleiden van nieuwe sprekers.

Die kans, want zo zag ik het, greep ik met beide handen aan. Samen met een team van andere scouts, waaronder mijn coach van vorig jaar, Karin Veldhuizen, en dagelijkse collega bij Bibliotheekservice Fryslân, Barbra Bloemink, deden we suggesties voor, volgens ons, interessante en geschikte sprekers. Deze kwamen vervolgens voor de scoutinggroep een pitch geven, waarna men eventueel doorging voor een talk op het TEDxFryslân-podium.

Dit jaar was de podiumlocatie het knusse Theater Sneek en moesten de talks passen binnen het thema All About Me. Binnen de twee programmablokken Innovatie en Toekomstbeelden introduceerde ik drie sprekers: Anne Peetoom, Soheila Najand en Pieter van Boheemen.

Anne leerde ik kennen bij een event van Mediawijzer.net, waarbij we allebei een presentatie gaven. Haar verhaal aldaar over het Internet of Toys maakte een grote indruk op mij en vond ik uitstekend passen binnen het programma van dit jaar. Van pratende Barbies tot een toekomstvisie waarin kinderen niet mét, maar ín speelgoed spelen. Vragen over privacy en de wens tot het kunnen maken van fouten behoorden tot de boodschap die de zaal meekreeg.

Anne Peetoom

Anne Peetoom

 

Pieter is een bekende uit het FabLabnetwerk en werkt bij Waag Society aan onder andere een biohackinglab. Hem vroeg ik te vertellen over zijn persoonlijke drijfveren om hiermee aan de slag te gaan. Dit resulteerde in een bevlogen talk waarin hij in sneltreinvaart (hij was vier minuten te snel klaar) prachtige voorbeelden gaf van een intrigerende wereld die voor velen nog onbekend is, veel vragen oproept, maar tot veel positieve reacties leidde.

Pieter van Boheemen

Pieter van Boheemen

 

En Soheila leerde ik kennen toen ik werkte bij het Frank Mohr Instituut en zij een bevlogen en geëngageerde gastdocent bij Theatervormgeving was. Haar verhaal ging over gemeenschappen (of in het Fries, mienskip) en het ontstaan, de teloorgang en het nu hernieuwd ontstaan daarvan, ondersteund door onder andere sociale media. Soheila trapte de dag af als eerste spreker en deed dat, bij uitzondering, in het Nederlands. Als Iraanse vluchteling voelt zij dit nu als haar moedertaal en het Engels is daaraan ondergeschikt. Vanuit TEDxFryslân vonden wij dit een onontkoombaar argument om haar deze mogelijkheid te geven. En ze deed het met verve

Soheila Najand

Soheila Najand

 

Bijzonder onderdeel van Soheila’s aanwezigheid in Sneek was het geven van handmassages aan vrijwilligers van TEDxFryslân, een vervolg op een performance die zij gaf bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Hiermee wilde zij aangeven dat zonder hun vrijwillege bijdrage het evenement helemaal niet zou bestaan en dat er ook geen sprake zou zijn van een tijdelijke lokale gemeenschap zoals die zich de afgelopen dagen in Theater Sneek ontwikkelde. De gastheer van de dag, Aart Johannes Oosterbroek, was één van degenen die door haar onder handen werd genomen.

 

En wat waren er nog meer prachtige verhalen gisteren, waarbij ik vooral onder de indruk was van de persoonlijke queeste van Laura Darlington en de videotalk van Wikinomics-auteur Don Tapscott, Four Principles for the Open World, dat een prachtige overlap vertoonde met het verhaal van Soheila.

 

Volgend jaar vind TEDxFryslân plaats in Heerenveen en ik hoop weer te mogen meewerken. Want wat is het een heerlijke ervaring om op deze manier met verhalen bezig te zijn. Ik loop nu al met een aantal namen rond die ik zou willen introduceren.

14434949_966858356758508_621246202230767418_o

2 Comments

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This