In Brussel bij opening van European Maker Week en de eerste European Maker Faire
Het had wat voeten in aarde, maar uiteindelijk kwam alles op z’n pootjes terecht. Samen met collega’s Bertus Douwes en Aan Kootstra was ik de afgelopen twee dagen aanwezig in Brussel. Reden hiervoor was de European Maker Week, georganiseerd door de Europese Commissie, Maker Faire Rome en Startup Europe. Voor de Europese Commissie is het organiseren van het evenement tweeërlei:
1. To create awareness about the importance of the maker culture to foster an education of creativity and innovation in all schools across Europe.
2. To build bridges between local authorities and media and the main players of their own local makers ecosystems.
Op maandag 30 mei werd de Maker Week afgetrapt met een openingsconferentie. Een aantal hooggeplaatste politici en bekende makers (waaronder Maker Faire-oprichter en Make Magazine-eigenaar Dale Dougherty) vertelden daar waarom de makersbeweging zoveel potentie heeft. Het was opvallend om te zien dat de meeste politici heel gemakkelijk de rechtstreekse link leggen tussen makers en startupcultuur. Dat is op zich positief, maar af en toe had ik het gevoel dat deze benadering wel erg eenzijdig is.
Makerscultuur kan een economische potentie hebben, maar dat hóeft niet. De vaardigheden die je in het maakproces opdoet zijn algemeen en dragen naar verwachting bij aan breed en goed opgeleide mensen. Dat daartussen briljante entrepeneurs zitten is prachtig en moet gestimuleerd worden, maar mag wat mij betreft nooit leidend zijn. In dat opzicht vond ik het fijn dat Dougherty benadrukte dat creativiteit het belangrijkste aspect van maken is. En dat daarmee ook kunst en cultuur onlosmakelijk met maken verbonden is.
Ikzelf mocht tijdens de openingsconferentie zitting nemen in het afsluitende panel Building Maker communities across Europe. Mijn pleidooi om het Europese netwerk van openbare bibliotheken ook in ogenschouw te nemen voor het ondersteunen van makerscultuur kon rekenen op veel bijval. Onder andere Dougherty maakte me na afloop een compliment. Maar ook mijn opmerking dat het als relatief ongeorganiseerd geheel moeilijk is om aanspraak te maken op financiële ondersteuning werd gehoord. Dat ik daarbij kon putten uit onze eigen ervaring met Platform Maker Education was prettig. Voor het proces dat we daarmee gelopen hebben (en wat ik schetste tijdens het panel) kregen we als Platform complimenten.
De volgende dag vond in het Europees Parlement de Maker Faire plaats. Europarlementariërs en andere geïnteresseerden konden daar uiteenlopende maakprojecten en makers ontmoeten en deelnemen aan workshops. Als altijd leidde dit tot het aanhalen van bekende contacten, maar ook het ontmoeten van nieuwe potentiële partners. Vanuit bibliotheekperspectief was het fijn om te spreken met vertegenwoordigers van Public Libraries 2020 en met hen een aantal interessante mogelijkheden te bespreken. Op naar het vervolg dus!
Hieronder de opening van European Maker Week door verantwoordelijk Europarlementariër Pilar del Castillo.
RT @jtdeboer: In Brussel bij opening van European Maker Week en de eerste European Maker Faire https://t.co/GSzFCIrXS6 https://t.co/XHktQoS…
In Brussel bij opening van European Maker Week en de eerste European Maker Faire https://t.co/Zhai1HEEvH #emweek16 #libraries