Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 10, 2015 in Bibliotheek, Digitale fabricage, FabLab, FryskLab, Innovatie, Maken, Onderwijs | 1 comment

Met Europese collega’s werken aan een makersbibliotheekproject

Met Europese collega’s werken aan een makersbibliotheekproject

Enkele weken geleden kreeg ik een mailtje van Alastair Dunning, werkzaam bij Europeana. Hij schreef:

I am getting in touch because Europeana has started to consider how it can make a better connection between the maker space movement and the Europeana network of cultural heritage. I was speaking to the director of Europeana, Jill Cousins, about this and I suggested that you might be a good starting point to think through what might be possible. I think there are quite a few options but it needs a bit of brainstorming.

Kort daarop ging ik op bezoek bij Europeana in Den Haag en sprak daar met twee ontwikkelaars, onder andere over ons FryskLab LOD Kennisbank-project, maar ook over andere mogelijkheden om makersbeweging en Europeana met elkaar te koppelen. Mogelijkheden te over.

Kort daarop kreeg ik een uitnodiging om deel uit te maken van Europeana Task Force Public Libraries, met een speciale focus op makerspaces. Deze groep mensen gaat de komende zes maanden minimaal twee keer bij elkaar komen om een plan op te stellen voor het Creative Europe-programma. De eerste keer was de afgelopen twee dagen in het Deense Roskilde. De volgende bijeenkomst gaat naar alle waarschijnlijkheid in Athene zijn (je hoort mij niet klagen).

Roskilde dus. Ik was er samen met bibliotheekcollega’s uit Denemarken, Kroatië, Slovenië, Spanje en Polen, plus twee vertegenwoordigers van Europeana. Collega’s uit Griekenland konden door alle commotie helaas niet aanwezig zijn. We kwamen er op uit in te steken op Creative Europe Networks programma en gaan daaraan de komende tijd werken.

Heel mooi was dat ik veel kon inbrengen vanuit onze eigen FryskLabpraktijk, zowel beleidsmatig als praktisch. Vergeleken met de partners zijn we erg ver in onze ontwikkeling, wat zeer werd gewaardeerd. “You enhanced our network“, aldus de projectleider. Da’s fijn om te horen natuurlijk. Dat de collega’s uit Slovenië en Kroatië aankomend voorjaar naar Leeuwarden willen komen om van ons te leren is al heel concreet voorbeeld van een netwerkresultaat. Daarnaast biedt project mogelijkheden het bestaande (internationale) netwerk waarover we al beschikken erbij te betrekken. Ook daarover was men enthousiast.

Ik weet dat subsidietrajecten vaak een loterij zijn, dus zeker van de slaagkans ben je nooit. Gezien de grote energie en de relevantie, zeker ook voor Oost-Europese bibliotheken, hebben we er echter wel vertrouwen in dat het gaat lukken. Qua criteria klopt het als een bus in ieder geval.

1 Comment

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This