Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 28, 2015 in Beste Bibliothecaris 2015, Bibliotheek, Innovatie, Uitgelicht | 7 comments

Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris

Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris

Ik ben reuze vereerd om door collega’s voorgedragen te zijn voor Beste Bibliothecaris van Nederland 2015. Er spreekt waardering uit voor het werk dat ik doe en dat is ontzettend fijn. Ik ben ervan overtuigd dat dat voor mijn mede-genomineerden Erik Boekesteijn en Margot Bosch ook zo voelt.

Wanneer ik voor mijzelf spreek wil ik de nominatie en dat wat mogelijk volgt niet van voorbijgaande aard laten zijn. Voor mij gaat de nominatie namelijk honderd procent over de inhoud van wat ik dagelijks doe. Vanaf het moment dat ik begon te werken voor een bibliotheekorganisatie ben ik begonnen te bloggen en heb ik veel over het vak geschreven. De komende tijd zal ik verschillende schrijfsels uit mijn archief weer naar voren halen, voorzien van #bestebibliothecaris.

Die opinievorming heeft blijkbaar z’n vruchten afgeworpen en daar ben ik blij mee. Ik wil er echter voor waken dat de nominatie Beste Bibliothecaris niet alleen gaat over het verleden. Wanneer ik de competitie mocht winnen wil ik de titel ook gebruiken om een aantal zaken in de toekomst nog steviger op de agenda te zetten. De toekomst van het vak is namelijk veel belangrijker dan wat we tot nu toe bereikt hebben. Voornoemde archiefposts zal ik zo nodig daarom ook in een actueel kader plaatsen.

Pleidooi

Omdat ik de inhoud zo belangrijk vind doe ik hierbij daarom een pleidooi ook voor Beste Bibliothecaris een vakjury in het leven te roepen, net zoals dat voor de genomineerde bibliotheken geldt. Ook ben ik er voorstander van om stemmen met een argumentatie gepaard te laten gaan. Voor mij voelt het verzamelen van zoveel mogelijk stemmen als een te gemakkelijke manier om iemand tot winnaar uit te roepen voor iets dat zo inhoudelijk relevant is.

Om David Lankes te parafraseren: De bibliothecaris máákt de bibliotheek en niet andersom. Daarom verdient het kiezen van Beste Bibliothecaris een serieuze overweging. Ik hoop dat de organisatoren van de competitie hieraan gevolg geven.

 

Afbeelding: elycefeliz via Compfight cc

7 Comments

  1. RT @jtdeboer: @bibliotheekblad Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris http://t.co/9YM…

  2. RT @jtdeboer: Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris: Ik ben reuze vereerd… http://t.…

Trackbacks/Pingbacks

  1. Over mediawijsheid en makerscultuur #bestebibliothecaris | Rafelranden - […] Onderstaand wat meer uitgewerkte versies daarvan, ook in het licht van de verkiezing van Beste Bibliothecaris van Nederland 2015.…
  2. Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris [reprise] | Rafelranden - […] dit jaar deed ik het pleidooi om ook voor de verkiezing van Beste Bibliothecaris een jury in het leven…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This