Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 24, 2014 in Muziek | 0 comments

Is instrumentale djent een nieuw muziekgenre?

Is instrumentale djent een nieuw muziekgenre?

Van de week bedacht ik ineens dat een deel van muziek waarnaar ik recentelijk veel luister misschien wel eens een op zichzelf staand genre kon zijn: instrumentale djent. Het begrip djent kwam in zwang door de muziek van de Zweedse band Meshuggah. Diens stijl kenmerkt zich door complexe polyritmiek (zonder de groove te verliezen), lyrische solo’s (geënt op Allan Holdsworth) en het gebruik van zeven- en/of achtsnarige gitaren waardoor er een lager klankbereik is. En omdat het een metalgenre is typische schreeuw- of gruntvocalen. De term djent is bedacht door Meshuggah-songwriter- en gitarist Fredrik Thordendal en is een verklanking van diens typische riffs.

Het viel me op dat er echter ook een toenemend aantal bands is dat djent toepast zónder vocalen. Nog meer dan Meshuggah (of een Nederlands voorbeeld als Textures) onderscheiden deze bands zich door virtuoze gitaarpartijen en vaak ook een grotere mate van songdynamiek en timbre in het bandgeluid. Een band als Scale The Summit kan je van tijd tot tijd ook uitstekend in een post-rockhoek plaatsen. Instrumentale djent krijgt daardoor soms trekjes van jazzrock. Het onderscheid zit echter in het veel zwaardere bandgeluid en het repetitieve dat onderscheidend is voor metalgrooves.

Dat Frank Zappa ook hoog aangeschreven staat blijkt uit odes door Panzerballet (Zappa Medley from Hell 1 en 2) en Pomegranate Tiger (The Black Page). Geheel toevallig is dat natuurlijk niet. Meer dan welke andere componist van populaire muziek ook experimenteerde Zappa immers met complexe ritmiek en deinste hij allerminst terug voor het instrumentale oeuvre.

Bands die in het genre actief zijn: naast al voornoemde Panzerballet en Pomegranate Tiger gaat het bijvoorbeeld om Animals As Leaders (wat mij betreft het boegbeeld), Cloudkicker, Scale The Summit en het Nederlandse Exivious.

Afbeelding: parth joshi via Compfight cc

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This