Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 9, 2014 in Bibliotheek, FabLab, FryskLab, Innovatie, Open Data, Open Source | 0 comments

Mooie interesse voor FabLab en linked open data: FabML

Mooie interesse voor FabLab en linked open data: FabML

Maandagavond keerden we terug van een trip naar Barcelona. Collega Aan en ik bezochten daar het jaarlijkse FabLabcongres Fab10. Op vrijdagochtend vertelde ik daar in sneltreinvaart (3-minutensessies) waar we met FryskLab mee bezig zijn. Vooraf overwogen we nog een selectie van projecten niet verstandig zou zijn (een keuze uit Fab the Library!, mobiele aanpak of onderwijsprogramma), maar gelukkig besloten we anderszins. Bij die afweging zou het project inzake de linked open data kennisbank namelijk het onderspit gedolven hebben. En liet dat nu net het onderwerp zijn waarover we de meeste vragen kregen.

Gedurende het congres bleek dat er in de FabLabcommunity een aantal projecten opgestart is waarmee ons initiatief (het ontwerpen van een metadatastandaard voor FabLabprojecten, ofwel FabML) heel mooi verbonden kan worden. In Japan wordt bijvoorbeeld geprobeerd om de werkwijze van het ontwikkelplatform Github te vertalen naar een platform voor de ontwikkeling van fysieke producten: GitFAB. En in Barcelona wordt gewerkt aan de portal FabLabs.io, waarop informatie over alle labs wordt verzameld en ontsloten.

Het mooie was dat, zonder dat we dat wisten, achter de schermen ons project onder de aandacht werd gebracht bij de Fab Foundation (zeg maar de IFLA van de FabLabwereld). Zij bleken geïnteresseerd in onze aanpak, wat leidde tot een gesprek met Sherry Lassiter, programmamanager bij het MIT Centre for Bits and Atoms. Waar Neil Gershenfeld de vader van FabLab is wordt zij gezien als de moeder van de beweging. Zij stelde voor om de beschikbare data vanuit Fab Academy voor ons beschikbaar te maken. Wow!

Fab Academy is het onderwijsprogramma voor FabLabmanagers waarvoor deelnemers onder andere moeten documenteren waarmee zij bezig zijn. Dit levert een hele waardevolle gevalideerde databron op waarmee wij ons project naar verwachting echt kunnen kickstarten. Gecombineerd met de data uit FabLabs.io en andere bronnen gaat dat ongetwijfeld mooie resultaten opleveren. Onze ontwikkelaar Roland Cornelisse gaat hiervoor in direct conclaaf met onze nieuw opgedane Spaanse, Amerikaanse en Japanse contacten. Meer hadden we niet uit het bezoek aan Barcelona kunnen halen.

 

 

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This