Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 9, 2014 in Auteursrecht, Bibliotheek, Internet, Open Access | 5 comments

Maak de bundel voor Hans van Velzen een bundel voor de Bibliotheek [update]

Maak de bundel voor Hans van Velzen een bundel voor de Bibliotheek [update]

Op het moment dat gisteravond werd afgetrapt van wat een grondige oorwassing van Brazilië zou worden rolde een Facebookgericht van een gewaardeerde collega binnen. Of ik ook “zo verontwaardigd was over het feit dat er tgv het afscheid van Hans van Velzen een mooie essaybundel is geschreven over de toekomst van de bibliotheek en dat die alleen in beperkte gedrukte oplage ‘openbaar’ is gemaakt?” Ik moest bekennen niet te weten waarover het ging, maar informatie was snel gevonden. Op de website van SIOB wordt gemeld:

Het afscheid van Hans van Velzen was aanleiding voor de vier landelijke bibliotheekorganisaties (Vereniging Openbare Bibliotheken, Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, Stichting Bibliotheek.nl en NBD Biblion) om hem en met hem de hele branche een bundel essays aan te bieden. In de bundel Bibliotheek 7.7 staat de vraag ‘Waar staat het bibliotheekwerk over zeven jaar?’ centraal en werpt een groot aantal schrijvers een blik op die toekomst.

Tot zover niks om je druk over te maken. Sterker nog: ik ben wel benieuwd naar de scenario’s die de auteurs voor ons in petto hebben. Echter: de term ‘hele branche’ klopt van geen kant. Het dekt namelijk alleen de leden van de VOB en laat dat slechts de verzamelde collectie Nederlandse openbare bibliotheekdirecteuren zijn. Zij krijgen allen exclusief een exemplaar toegestuurd. De bundel is verder in beperkte oplage gedrukt en niet na te bestellen.

Waarom? Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk dat er gekozen is de bundel onder deze voorwaarden te publiceren. Het is van alles niets en bevestigt exact waarover steeds vaker onvrede geuit wordt: met branche worden bestuurders bedoeld, er wordt vergaderd achter gesloten deuren en vooral de VOB lijkt ver af te staan van waar mensen als David Lankes juist voor pleiten: it’s about the librarian baby. Die groep wordt met deze publicatie vakkundig buitenspel gezet.

Maar een oplossing is eenvoudig: zet de bundel online én geef bezitters van een papieren exemplaar de vrijheid naar hartelust de kopieermachine of boekscanner haar werk te laten doen. En het zou fijn zijn als werd beaamd dat dit niet zo verstandig was. De ‘branche’ (ugh, wat heb ik toch eigenlijk een hekel aan die term) heeft het goede voorbeeld overigens al lang gegeven met het initiatief 1825 Dagen: vrij, open en bottom-up.

Ik denk dat Hans van Velzen blij zou zijn als hij door een kleine aanpassing zijn cadeau kan teruggegeven aan de bibliotheekwereld. We zullen er dankbaar voor zijn.

[UPDATE 10/07/2014] De essaybundel is nu te downloaden!

2014 Essaybundel Bibliotheek-7.7 by Jeroen de Boer

5 Comments

 1. Hoi Jeroen, op de laatste pagina staat dat het copyright voor de teksten en foto’s bij de auteurs/fotografen berust. Om de hele bundel vrij te kunnen geven zouden die dus allemaal (ik tel er 36) benaderd moeten worden. Het meest succesvol acht ik die exercitie als Hans ze zelf benadert met dat verzoek… Mijn stuk zal ik morgen op mijn website zetten (cc-by).
  Frank

 2. Ben het er zeer mee eens -- een mooie bundel met lezenswaardige stukken.
  Ik kan me niet voorstellen dat iemand van de auteurs bezwaar heeft tegen verdere verspreiding, laat staan Hans van Velzen.

  Hier de inhoud:
  Job Cohen -- Voorwoord
  HKH Prinses Laurentien der Nederlanden -- Zeven
  Tineke van Ham -- Lef tonen en willen leren, iedere dag weer
  Aat Vos -- Zeven kansen voor de fysieke bibliotheek
  Bas Savenije -- Bouwstenen voor een landelijke bibliotheekvisie
  Gerlien van Dalen -- Leesbevordering en bibliotheken : noodzakelijk goed
  Björn Stenvers -- Waar staat het bibliotheekwerk over zeven jaar in zeven p’s?
  Dirk Visser -- De grootste literaire diefstal van deze eeuw?
  Wim Keizer -- Bibliotheken in de publiciteit
  Chris Wiersma -- Spreiding onder druk
  Erna Winters -- De gemeente als partner, de bibliotheek als ondernemer
  Diederik van Leeuwen -- Gezocht: bibliotheekdirecteur m/v, type: early adopter
  Eppo van Nispen -- De methode-VanVelzen: de magie van het getal 7 als reden voor een feestje
  Frank Huysmans -- De maatschappelijke waarde van de openbare bibliotheek: meten is zweten
  Willem van Moort -- BplusC als broedplaats voor een gezond cultureel klimaat
  Henk Das -- Samenwerking
  Marian Koren -- Over waarden van de bibliotheek

  red. Inge van Asperen, Marian Koren, Rob Pronk, Evert Slot, Inge Kappert.

 3. Zoals je schrijft is http://www.1825dagen.nl vrij, open en bottom-up… De auteurs van bundel Bibliotheek 7.7 zijn van harte welkom om er hun essay te publiceren

  • Dank je wel Aat!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This