Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 5, 2014 in Bibliotheek | 2 comments

Wát wil de gemeente Leeuwarden met de bibliotheek?

Wát wil de gemeente Leeuwarden met de bibliotheek?

Gistermiddag werd mijn aandacht getrokken door twee opeenvolgende nieuwsberichten, gebaseerd op besluiten van het Leeuwarder College van B en W, 3 juni jl.: Definitief: geen verhoging incidentele subsidie bibliotheek Leeuwarden e.o en University Campus Fryslân en Leeuwarden Studiestad krijgen 7,5 ton van Leeuwarden.

Omdat ik geen weet heb van de achtergronden van beide besluiten laat ik me volledig leiden door de berichtgeving op zich en ik kan zeggen dat de combinatie van beide me hogelijk verbaast en verontrust. De reden daarvoor is vooral het ontbreken van de bibliotheek inzake het besluit voor een aantal jaar structureel geld beschikbaar te stellen voor Leeuwarden als studiestad. Letterlijk citerend uit het collegebesluit waarin staat:

Stichting Bibliotheken Midden Fryslân is een laagdrempelige instelling met een groot bereik. De bibliotheken zijn een belangrijke publieksvoorziening, met functies op het gebied van lezen, leren en informeren. 

is het toch op z’n minst opmerkelijk dat de bibliotheek in Leeuwarden Studiestad geen rol lijkt te spelen. Dat de bibliotheek daarnaast op de vingers wordt getikt (technisch terecht of onterecht, dat weet ik dus niet) vanwege het investeren in een Stadsstudiecentrum, een open leerplek, maakt bij mij de vraagtekens slechts groter en leidt tot één fundamentele vraag: wát wil de gemeente Leeuwarden met de bibliotheek?

Met het Stadsstudiecentrum doet de bibliotheek precies wat je van een eigentijdse bibliotheek mag verlangen en het voorziet in een duidelijke behoefte. De keren dat ik er was (als bezoeker en als docent bij de Volksuniversiteit) werd de doelgroep bediend waarvoor nu onder andere Tresoar geld gaat krijgen. Is het raar dat ik dat opmerkelijk vind?

Sec kijkend naar de twee besluiten wordt de bibliotheek in mijn ogen op de vingers getikt omdat ze volgens haar opdracht doet wat ze moet doen en wordt het archief beloond met iets wat ik zie als een belendende activiteit. Laatstgenoemde partij staat bekend om haar uitstekende kwaliteiten op lobbymatig gebied, maar de eer een voorname speler te zijn binnen Leeuwarden als studiestad komt wat mij betreft de bibliotheek toe.

Geld hiervoor is blijkbaar geen probleem (het tekort voor de bibliotheek is incidenteel, de bijdrage voor Leeuwarden studiestad voor drie jaar gegarandeerd), dus ik ben ongelooflijk geïnteresseerd naar de afweging van het College hierin de bibliotheek niet te betrekken. Een inhoudelijke beargumenteerde afweging heeft voor mij namelijk altijd een zwaarder gewicht dan een technisch meningsverschil.

2 Comments

  1. kan het zijn dat de gemeente juist de (wetenschappelijke) bibliotheekfunctie van tresoar, lees het op het hoger onderwijs/de leeuwarder hbo-student gerichte deel, en minder het archief met deze financiële injectie ondersteunt?
    de openbare bibliotheek is toch meer voor het algemene publiek bedoeld …

  2. Dat zou een reden kunnen zijn, maar ook vreemd, aangezien alle instellingen hun eigen mediatheken al hebben. Het mooie van een publieke voorziening van de openbare bibliotheek is juist de onafhankelijkheid ervan. Toen ik zelf studeerde in Groningen vond ik het heel fijn te kunnen switchen tussen universiteits- en openbare bibliotheek. Dat hoor ik ook geregeld van NHL-studenten: het is van tijd tot heel erg fijn een plek te hebben die wat verder afstaat van je directe studieomgeving. Je komt daar toch weer andere mensen tegen en krijgt andere prikkels. Daarnaast: elke grote openbare bibliotheek in Nederland heeft goede studiefaciliteiten en die van Leeuwarden ontbeerde die tot voor kort. Ik vind het dus heel logisch en legitiem dat ook hier die mogelijkheid nu is (en inmiddels goed gebruikt).

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This