Aarhus Mini Maker Faire: wat een geweldige ervaring
Afgelopen weekend waren we op uitnodiging van de Bibliotheek Aarhus deelnemer aan de eerste Deense Mini Maker Faire. Deze werd georganiseerd door de bibliotheek in samenwerking met het lokale hackerscollectief Open Space Aarhus. Het contact met de bibliotheekcollega’s Louise Overgaard en Jane Kunze kwam tot stand door de conferentie The Makers Library (Tilburg, april 2013) en vervolgens mijn aanwezigheid bij de conferentie Make or Die in Roskilde.
In het kader van het project Folkelab is men in Denemarken al wat langer bezig om te onderzoeken welke rol labs kunnen innemen binnen het bibliotheekwerk. De mobiele aanpak van FryskLab kan daarbij op warme belangstelling rekenen. Dit leidde tot het verzoek met de FryskLabbus naar Aarhus te komen en voorafgaand aan de Mini Maker Faire ook een project met bibliothecarissen te doen. Vanzelfsprekend gingen wij in op dat verzoek.
De bibliotheeksessie kreeg de titel Map (your) Lab!, waarbij de opdracht was te bedenken welke stappen nodig zijn om een lab in de bibliotheek te realiseren. Daarvoor gebruikten we de Business Model Canvas– en Empathy Mapping-methode. Vervolgens moesten deze stappen worden gevisualiseerd en dankzij digitale fabricagetechnieken worden geproduceerd.
https://twitter.com/petermartindk/status/465053234747699200
De reacties die we terugkregen waren overweldigend positief, óók van ‘gewone’ bezoekers die ons gedurende de twee dagen bezochten. We hebben een aantal erg leuke contacten gelegd, zowel met aanbieders van (educatieve) materialen als met bibliotheken en onderwijsinstellingen. Kers op de taart was het wederom ontmoeten van onze collega Rasmus Vestergaard (FabLab Valby, Kopenhagen) met wie we ongetwijfeld nog leuke dingen gaan ondernemen.
De twee uur durende file op de terugweg en het maar moeizaam loskrijgen van een milieusticker waren wat lichte smetjes op de festiviteiten, maar het algehele gevoel is overweldigend positief. Als bibliotheek beloond worden met blije mensen en inhoudelijk ondersteunende reacties sterkt ons slechts in de overtuiging nóg een tandje bij te schakelen.
Terug in Nederland kwam daar deze reactie van VVD Tweede Kamerlid Arno Rutte (woordvoerder Bibliotheekwerk) nog eens bij. Hij verstuurde het na een werkbezoek vanochtend om te leren van ons project en de kijk van Bibliotheekservice Fryslân op bibliotheekinnovatie in het algemeen.
Wat een inspirerend werkbezoek bij @FryskLab! Innovatie, toepassen van informatie én delen van informatie. Voorbeeld voor idere #bibliotheek
— Arno Rutte (@arnorutte) May 12, 2014
Ontzettend motiverend, ik kan niet anders zeggen. We hopen daarom van harte dat Rutte’s pleidooi om bibliotheekinnovatie in brede zin mogelijk te maken landt bij zijn Kamercollega’s en de politiek. Aankomende donderdag wordt daar namelijk de nieuwe Bibliotheekwet behandeld. Dat is echter van later zorg, voor nu nog wat foto’s van afgelopen weekend: