Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mrt 28, 2014 in Bibliotheek, FabLab, FryskLab, Innovatie, Onderwijs, Politiek, Uitgelicht | 0 comments

Terugkijken op enervérend weekje FryskLab

Terugkijken op enervérend weekje FryskLab

Ik ben doodop, maar tjongejonge, wat is er deze week veel gebeurd met FryskLab. Ten eerste was er de mijlpaal van de pilot van het challenge-onderdeel van FryskLab Elements, ons speciaal ontwikkelde onderwijsaanbod. Veertig techniekstudenten van ROC Friese Poort Drachten gingen afgelopen woensdag aan de slag met twee opdrachten, geformuleerd door waterbedrijf Vitens en onderzoeksinstituut Wetsus.

Een mijlpaal, omdat het de eerste keer was dat we FryskLab 100% inzetten voor het beoogde doel: binnen het onderwijs digitale fabricage koppelen aan de thema’s watertechnologie, duurzame energie en het nieuwe ambacht. Terugkijkend op de sessie en eveneens op basis van feedback van de docenten kan ik zeggen dat het een succes was. Finetuning is natuurlijk vereist, maar wanneer je terugkrijgt dat leerlingen boven zichzelf uitstegen kunnen we alleen maar hel erg tevreden zijn. Inmiddels liggen de verzoeken voor challenges bij andere ROC’s al klaar, wat helemaal geweldig is.

weekjefrysklab

Gisteren waren we met FryskLab van de partij bij het seminar ‘Bibliotheek van de Toekomst’. Helaas zonder bus, want de historische binnenstad van Utrecht stond het niet toe dat we daar langere tijd konden parkeren. Daarom maar met de technologie in de kofferbak naar Utrecht, want het verzorgen van een 3D printworkshop wilden we niet laten schieten. Daarnaast presenteerden we ons aanbod, in het bijzonder Fab the Library!, binnen de spiksplinternieuwe eLibrary-formule. Dit aanbod, dat draait om digitale diensten in fysieke bibliotheken, bevat ondermeer een makersplaatsmodule. Daaraan geven we als FryskLab invulling en daar zijn we reuzetrots op.

Vandaag, tenslotte, kregen we bezoek van Anne-Wil Lucas, Tweede Kamerlid voor de VVD. Haar streven onderwijs en arbeidsmarkt zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten past natuurlijk heel erg mooi bij onze FryskLabuitgangspunten. Dat resulteerde in een aangename tweeëneenhalf uur durende sessie in de bus, waarbij we uitvoerig spraken over innovatie, onderwijs en de veranderende rol en functie van bibliotheken.

En, oh ja, bij thuiskomst kwam ineens onderstaande tweet als een totale verrassing uit de lucht vallen. We zijn genoemd zal ik maar zeggen, vanaf 0:54 in het filmpje hieronder. Superleuk en ontzettend eervol zo erkend te worden.

“But of course not all enthousiast for digital fabrication find themselves in cities. That’s why we’re really excited to share with you the work of Jeroen de Boer and his FryskLab, because it’s a mobile FabLab and will visit rural towns across The Netherlands to inspire those communities’ interest into 3D printing. We find this to be a really good example of an inclusive project.”

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This