Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 21, 2014 in Bibliotheek, Mediawijsheid, Onderwijs | 1 comment

Workshops Android voor tablets: leuk, maar soms best lastig #mediawijsheid

Workshops Android voor tablets: leuk, maar soms best lastig #mediawijsheid

Dit seizoen ben ik bij Volksuniversiteit Fryslân begonnen met het geven van workshops over Android voor tablets. Als tevreden gebruiker van dit systeem wilde ik nieuwe gebruikers (de doelgroep van de VUF) namelijk wel wegwijs maken. Dat doen we met een instap- en een vervolgworkshop, respectievelijk Kennismaken– en Productief met Android.

Ik heb nu een aantal workshops gegeven en kan al wat (voorzichtige) conclusies trekken. De eerste is dat, gezien het feit dat de workshops vol zitten, Android erg populair is. Dat lijkt een schot voor open doel, maar twee jaar geleden zou deze workshop denk ik niet kunnen zijn aangeboden. De iPad bleek toen eigenlijk de enige manier om senioren aan tabletcomputers te krijgen. Het brede aanbod van Androidtablets en de variatie in prijzen (vooral aan de onderkant van het segment) heeft daar natuurlijk een stimulerende rol in gespeeld.

Vergeleken met de gebruikers van de iPad bestaat er eenzelfde onbekendheid met het kunnen installeren van apps. Ook gisteren was er in mijn groep deelnemers (acht in totaal) niemand die zelf al een app geïnstalleerd had. Aan de ene kant kan je daaruit concluderen dat men blijkbaar tevreden is met het standaard aanbod. Daar doen de tabletleveranciers dus iets goed. Anderzijds is men altijd onder de indruk van het aanbod van apps in de Google Play Store, nadat daarvan een uitleg gegeven is.  Het resulteert daarom ook snel in druk zoeken en installeren. De vraag die het echter bij me oproept is in hoeverre Google (maar voor Apple geldt hetzelfde) en de tabletfabrikanten hier toch een kans laten liggen. Blijkbaar is het voor veel nieuwe gebruikers werkelijk onbekend dat deze online winkels bestaan en bij veel ontbreekt het aan durf om zelf te gaan experimenteren.

De grootste uitdaging binnen de workshops is echter het amalgaan aan Androidtablets- en versies. De acht deelnemers van gisteren bezaten vier verschillende merken tablets (Samsung, Asus, Medion en een merk dat ik vergeten ben) en evenveel versies van Android (4.3, 4.2.2, 4.2.1 en 4.0.4). Omdat alle fabrikanten graag een eigen interfacesausje over de basisversie van Android gooien is het lastig in één keer uit te leggen waar men bijvoorbeeld het Instellingenmenu vindt. Een kleine oplossing daarvoor is het bij elkaar zetten van deelnemers met eenzelfde merk tablet, maar ook dan blijft het behelpen, ook gezien het vaak wisselende kennisniveau. Tips om dit beter te faciliteren krijg ik daarom graag.

Datzelfde geldt voor de te behandelen apps. Ik richt me nu op toepassingen als Google Keep, Evernote, Snapseed, Google Drive en Spotify, maar dat is natuurlijk ook een persoonlijke keus.

Afbeelding: Louish Pixel via Compfight cc

1 Comment

  1. Goed dat je op deze manier je ervaringen wilt delen! Ik ben voor bibliotheek Rotterdam ook begonnen met het ontwikkelen van een Android workshop. Wij werken samen met Seniorweb in het beschikbaar stellen van cursusruimte en inzetten van vrijwilligers. Seniorweb biedt een cursus aan voor één type android tablet maar daarmee bereik je mijns inziens te weinig potentiele cursisten. De cursus die Jan de Waal aanbiedt via slideshare is alweer wat achterhaald, zo gaf hij zelf aan. Wij zijn inmiddels wel gestart met een cursus iPad. Omdat het vooral ouderen zijn die hierop afkomen ontkom je er niet aan een klassikale aanpak van uitleggen, voordoen en laten oefenen af te wisselen met een bijna individuele begeleiding in ons geval met behulp van vrijwilligers. In de presentatie probeer ik zoveel mogelijk gemeenschappelijke symbolen, handelingen uit de doeken te doen. wij kregen ook een aanmelding van iemand die zelf niet over een tablet beschikte maar er wel het een en ander over te weten wilde komen. Zeker als het om een oudere gaat waarbij veel doen belangrijk is om e.a. onder de knie te krijgen is zo’n cursus minder zinvol. (Daarvoor geven we eens in de zoveel tijd de “tablettour”, een eerste kennismaking met de tablet). Wij hebben als aanvulling ook nog eens in de week een inloopspreekuur (digidokter) voor afzonderlijke vragen, die door de mediacoaches en vrijwilligers beantwoord worden en eens in de maand een tabletcafe waar mensen vrijblijvend ervaringen kunnen uitwisselen. Vergt wel weer extra inspanning van de bibliotheek, maar kan ook het effect van een cursus versterken. Laten we ervaringen blijven uitwisselen!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This