Pages Menu
Categories Menu

Posted by on dec 22, 2013 in Bibliotheek, FabLab, FryskLab, Innovatie, Mediawijsheid | 0 comments

Fab the Library! brengt FabLab naar de bieb #libraryasplatform #mediawijsheid

Fab the Library! brengt FabLab naar de bieb #libraryasplatform #mediawijsheid

Bibliotheken zoeken niet voor niets in toenemende mate aansluiting bij FabLabs of makerspaces, want er is een aantal gedeelde kernwaarden, zoals focus op de lokale gemeenschap, de ontwikkeling van het individu en het delen van kennis en informatie.

Binnen het project Fab the library! willen we (Bibliotheekservice Fryslân en De Heer Projecten)  bibliotheekmedewerkers (van management tot front-office) de handvatten te geven om een FabLab in de bibliotheek op te nemen of op een andere wijze te kunnen integreren.

Fab the Library! wordt mogelijk gemaakt door het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken en het spreekt voor zich dat we heel erg blij zijn hiermee aan de slag te kunnen gaan. Vanaf april 2014 zullen we het modulaire programma actief gaan aanbieden.

Over Fab the Library!:

FabLabs sluiten naadloos aan op de filosofie van bibliotheek als platform, de on- en offline bibliotheek als facilitator van informatieuitwisseling en kennisdeling. David Weinberger in zijn boek Too Big to Know (2012):

To think that knowledge itself is shaped like books is to marvel that a rock fits so well in its hole in the ground.

De toenadering tussen bibliotheken en makersplaatsen is hiermee één van de uitwerkingen van de bibliotheek-als-platformtheorie (hier en hier). De informatiefunctie van bibliotheken gaat er flink mee op de schop. Het traditionele aanbod wordt aangevuld met gedeelde kennis van gebruikers, het beschikbaar stellen van nieuwe technologie en bijbehorend educatief materiaal. Daarmee is het aanhaken bij de makersbeweging heel logisch.

collage #1

Binnen Fab the Library! speelt mediawijsheid een belangrijke rol, waaronder kennis over eigen mediagedrag en kennis over de werking en gebruik van media. Uitgaande van het raamwerk mediawijsheid van Mediawijzer.net wordt het begrip mediawijsheid uitgewerkt aan de hand van vier competentiegroepen.

Gebruik: Hierbij gaat het om het technisch gebruik en het bedienen van media(-apparaten), zoals de machines, de software en natuurlijk de webtools waarmee ontwerpen worden gedocumenteerd en gedeeld. Digitale geletterdheid vormt hierdoor een belangrijke component.

Kritisch begrip: Het is belangrijk dat men media-inhoud en eigen mediagedrag kritisch leert analyseren en evalueren (inclusief het zelf maken van media-inhoud en inzicht in de consequenties hiervan) en tevens de rol van media als instituut in de samenleving en het eigen leven leert begrijpen. Aan deze competenties wordt binnen Fab the Library! invulling gegeven doordat gebruikers met de principes van digitale fabricage en open personal design leren hoe ‘dingen’ werken, welke systemen erachter zitten en daar controle op kunnen uitoefenen.

Communicatie: Het gaat hierbij om actief, creatief en sociaal mediagebruik. Deze competenties staan centraal in het werken in een FabLab faciliteit waar open delen het uitgangspunt is. Zowel online als offline worden ideeën, concepten, ontwerpen en prototypes gedeeld en geleerd van elkaar.

Strategie: Binnen deze competentiegroep draait het om het op hoofdlijnen maken van keuzes in het mediagebruik, begrijpen welk medium voor welke functie het meest geschikt. In de context van de modules leren deelnemers niet alleen op welke platforms zij informatie vinden die ze kunnen gebruiken voor hun eigen projecten, maar daarnaast leren zij ook over de verschillende mediaplatforms waarop zij hun werk kunnen publiceren en delen met een brede (internationale) community.

De algemene doelstelling is om het concept FabLab te introduceren in de bibliotheeksector. Deze doelstelling wordt gerealiseerd door het samenstellen van drie modules die bibliotheken vanaf april 2014 kunnen afnemen en waarmee zij voldoende kennis, vaardigheden en competenties vergaren om een FabLab in de bibliotheek te kunnen realiseren.

In de modules wordt aandacht besteed aan:

het concept FabLab en de relatie tot de bibliotheek (module 1);

een hands-on module over de machines van het FabLab (module 2);

en de wijze waarop je FabLab strategisch inzet en welke businessmodellen je daarvoor kunt gebruiken én zelf leert opstellen (module 3).

Ik zei het al eerder, maar we zijn echt heel erg blij om met deze case aan de slag te kunnen gaan. Zin in 2014!

 

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Fab the Library! » FabLab BeNeLux - […] het project Fab the library! willen Bibliotheekservice Fryslân en De Heer Projecten bibliotheekmedewerkers (van management tot […]
  2. Aandacht voor DIY en FabLabs (en een heel klein beetje bibliotheek) in Kennisnet Trendrapport 2014-2015 | Rafelranden - […] een project als Fab the Library! biedt mogelijk een mooi aanknopingspunt met het onderwijs. We zouden deze leergang zonder…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This