Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 16, 2013 in Bibliotheek, Internet, Privacy, Technologie | 0 comments

Internet Archive gaat privacy gebruikers nóg beter beschermen

Internet Archive gaat privacy gebruikers nóg beter beschermen

Het was aan mijn aandacht ontsnapt, maar in een vrij recent artikel in The New York Times, Internet Archive Will Shield Visitors, wordt melding gemaakt van toegenomen aandacht van het Internet Archive voor de privacy van haar gebruikers. Brewster Kahle:

The Internet Archive has protected reader privacy by not recording reader’s computer addresses and has successfully refused an F.B.I. National Security Letter that demanded information on patron behavior, but Snowden’s revelations of NSA bulk spying on Internet traffic showed we needed to do more. Today we started encrypting our readers’ Web traffic from their browsers to our servers to further keep their choices from prying eyes.

Het Archive ging al voorzichtig met de gebruikersgegevens om. Zo worden ip-adressen op zodanige wijze ge-encrypt dat het feitelijk onmogelijk is om gebruiksprofielen samen te stellen. Bij Open Library, de ebookbibliotheek van het Archive, worden helemaal geen ip-adressen bewaard.

Op het blog van het Archive wordt in meer detail uitgelegd wat de nieuwe extra maatregelen zijn:

Based on the revelations of bulk interception of web traffic as it goes over the Internet, we are now protecting the reading behavior as it transits over the Internet by encrypting the reader’s choices of webpages all the way from their browser to our website. We have done this by implementing the encrypted web protocol standard, https, and making it the default.

Inzake de onthullingen rondom de NSA heeft het Archive deze selectie van media-uitspraken samengesteld: Experimental library of TV news clips pertaining to recent revelations about the NSA and its oversight. Prachtig!

Kan er niet eens een keer een bibliotheektrip naar San Francisco georganiseerd worden? Ik wil echt dólgraag het Internet Archive bezoeken en me nog meer laten inspireren door deze geweldige groep mensen. Wie wil mee?

Afbeelding: ckOrange via Compfight cc

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This