Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 17, 2013 in Bibliotheek, Innovatie, Mediawijsheid, SocialMediaCaster, Uitgelicht | 0 comments

FryskLab: vijf dagen in hashtags #si2013 #ili2013 #mw058

FryskLab: vijf dagen in hashtags #si2013 #ili2013 #mw058

Zo, eindelijk even tijd om terug te blikken op een hectische week met FryskLab. Binnen vijf dagen namen we deel aan drie fantastische (internationale) evenementen: Serious Innovation & Conferentie Jeugd, Cultuur en Onderwijs (Leeuwarden) en Internet Librarian (Londen). Over Serious Innovation schreef ik al een kort relaas. Wat ik toen nog niet voorzag was dat de ervaringen op die dag een prachtige praktijkcase op zich vormden. Bij de twee volgende evenementen kon ik het als een mooi voorbeeld gebruiken van hoe FryskLab voor verschillende doelgroepen inzetbaar is én blijkt.

Daags na Serious Innovation vloog ik naar Londen om deel te nemen aan Internet Librarian. Op maandag 14 oktober deed ik de workshop Future Technologies and their Applications, gegeven door Brian Kelly en Tony Hirst. In het ochtendgedeelte kregen we daar een uiteenzetting van manieren waarop technologische ontwikkelingen hun beslag krijgen, of waarom ze juist mislukken. In het middaggedeelte werd er volgens de Delphi Methode getracht consensus te bereiken over, volgens de deelnemers, voor de bibliotheek technologische ontwikkelingen op de korte- en middellange termijn. Het was daarbij de bedoeling een businesscase te formuleren op basis van een ontwikkeling die we als groep voorzagen. De workshopleiders zouden tenslotte de meest veelbelovende case selecteren.

Workshop Future Technologies and Their Applications door Brian Kelly en Tony Hirst.

Workshop Future Technologies and Their Applications door Brian Kelly en Tony Hirst.

 

In mijn groep (de deelnemers werden onderverdeeld in drie groepen) kozen we voor de ontwikkeling van mobiel. Omdat mijn groepsleden hoofdzakelijk werkzaam waren bij universiteits- en onderzoekbibliotheken was hun focus erg gericht op vraagstukken inzake het toegankelijk maken van eigen collecties en daarmee ook problemen inzake auteursrecht etc. Ik bracht in dat het voor ons juist erg interessant is te kijken hoe we externe bronnen, inclusief academische, kunnen koppelen aan bibliotheekcollecties. Onze gedeelde voorkeur voor het onderwerp linked open data maakte dat we hiermee aan de slag gingen en de volgende pitchtekst formuleerden volgens de formule:

Convince ______ that by _______ they will ________ which will ________ because _______.

Dat resulteerde bij ons in onderstaande case, door Kelly en Hirst gekozen als de winnaar van de drie. Een mooie bevestiging bovendien, want de beschrijving is volledig van toepassing op ExplorApp, de in ontwikkeling zijnde mobiele versie van SocialMediaCaster.

Convince management that by implementing mobile they will exploit Linked Open Data collections which will optimize the library collection in order to attract new and current users because they will keep our library relevant anywhere anytime.

Brian Kelly publiceerde een uitgebreide blogpost over de volledige workshop.

Dinsdag 15 oktober was het tijd voor de eigenlijke conferentie. Op mijn programma stonden helaas slechts een presentatie over FryskLab en het modereren van de sessie Community Connections. Daarna zou ik alweer terugreizen naar Nederland. Verplichtingen, verplichtingen.. Hieronder mijn verhaal over FryskLab en hier de reacties online. Daarnaast maakte ik kennis met de Deense collega Rasmus Fangel Vestergaard. Met hem is de afspraak gemaakt dat hij en enkele collega’s in november naar Fryslân komen om over FryskLab te praten en aan kennisuitwisseling over FabLabs en bibliotheken te doen.

 

Op woensdag 16 oktober, tenslotte, was het tijd voor de Conferentie Jeugd, Cultuur en Onderwijs van de gemeente Leeuwarden. Met FryskLab verzorgden we twee workshopsessies voor leerkrachten, beleidsmedewerkers en raadsleden. Na een korte introductie over het hoe, wat en waarom ging men zelf aan de slag met Scratch, Makey Makey, Little Bits en de 3D printer. Tevens konden we toelichten hoe we onze rol in het onderwijs zagen, maar werden we daar ook kritisch op bevraagd:

  • Hoe sluit het aanbod aan op de ‘normale’ lessen?
  • Hoe kunnen we in gezamelijkheid realiseren dat het een vast onderdeel van het curriculum wordt?

Het was erg goed om daarover met elkaar van gedachten te wisselen. Enerzijds om eventuele onzekerheden en misvattingen weg te nemen, anderzijds om te voelen wat het onderwijs wenst en verwacht. Bovenal echter hier ook weer veel positivisme en waardering:

Of het allemaal vermoeiend was? Ja, zonder enige twijfel. Maar het is geweldig om te doen en te zien hoe het project dingen losmaakt. Daarvan krijg je eenvoudigweg nooit genoeg.

Tot slot enkele foto’s van de conferentie van gisteren, grotendeels afkomstig van collega Aan:

[nggallery id=52]

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. ILI 2013: The Future Technologies and Their Applications Workshop « UK Web Focus - […] FryskLab: vijf dagen… on ILI 2013: The Future Technolog… […]

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This