Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 11, 2013 in Bibliotheek, Internet, Mediawijsheid, Open Source, Technologie | 0 comments

MozBus: een mobiel lab waar het nodig is #frysklab

MozBus: een mobiel lab waar het nodig is #frysklab

Sinds kort hebben we contact met Wim Benes. Hij stuurde ons een enthousiaste mail nadat hij FryskLab bezocht bij de eerste publieke activiteit tijdens Uit!. Behalve te melden dat hij zich vermaakt had (top!) vroeg hij of wij niets eens wilden praten over een mogelijke combinatie met het project Webmaker van Mozilla. Wim houdt zich namelijk bezig met het vertalen van Mozillasoftware (bijvoorbeeld Firefox) naar het Fries (Fjoerfoks dus) en zag, eigenlijk heel logisch, een koppeling met FryskLab. Doelstelling vanWebmaker is namelijk het ontwikkelen van toepassingen en educatief materiaal, waardoor webgebruikers ook de makers ervan kunnen worden.

Vandaag stuurde hij me een bericht via Twitter om dat nog wat tastbaarder te maken: de MozBus. Deze mobiele voorziening van Mozilla werd ontwikkeld tijdens de nasleep van de tsunami in Japan:

The MozBus will also offer a unique and much-needed contribution to disaster management. Following Japan’s devastating earthquake and tsunami in 2012, it became apparent that the web is a critical component of disaster prevention infrastructure. To address that need, the MozBus is equipped with its own on-board network, allowing it to function as a self-contained mobile information hub, providing web access and 3D printed goods to those who need it most.

MozBus gaat eerst ingezet worden in een gebied rondom Fukushima. In Fryslân hebben we gelukkig niet eerst een dijk moeten doorsteken om tot ons initiatief te komen, maar MozBus maakt de bredere maatschappelijke relevantie van een mobiele voorziening prachtig duidelijk. Dank je wel Wim voor het meedenken!

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. FryskLab en Mozilla Webmaker & standaard voor webgeletterdheid | Rafelranden - […] eerder scheef ik over ons contact met Wim Benes, een vertaler van Mozilla-applicaties als Firefox en […]

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This