Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 6, 2013 in Bibliotheek, Design, Innovatie, Open Access, Open Source | 0 comments

Bibliotheken en de makersbeweging: (verstands)huwelijk?

Bibliotheken en de makersbeweging: (verstands)huwelijk?

Vanmiddag had ik het genoegen bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht een verhaal te mogen houden tijdens de bijeenkomst Connected Library. Deze sessie wordt jaarlijks georganiseerd door de sector Innovatie en is bedoeld om medewerkers van de bibliotheek te informeren over nieuwe ontwikkelingen in het (bredere) bibliotheekveld.

In dat licht leek het mij interessant aan te haken bij de makersbeweging en de connectie met bibliotheken uit te diepen. Hieronder mijn presentatie, die werd gevolgd door een actieve discussie. Daaruit bleek dat het onderwerp veel vragen oproept, maar, voorzover ik kon overzien hoofdzakelijk vanuit een positieve interesse. Hoe kan een universiteitsbibliotheek zich bijvoorbeeld goed profileren met een Fablab en in welke behoefte voorzien zij? Wat zijn voorbeelden van geslaagde Fablabhacks en producten? En misschien wel de meest interessante: hoe zit het met eigenaarsschap?

Over het (verstands)huwelijk: mijn visie is dat het faciliteren van apparatuur alleen geen Fablab/makersplaats maakt. Daarvoor is een goed geformuleerde visie nodig, het liefst uitgaand van de waarden van 21st Century Skills. Die basis kan zorgen voor een gezonde relatie met de bibliotheek.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This