Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 12, 2012 in Innovatie, Muziek, Open Data, Web | 0 comments

Eindeloos je favoriete nummer draaien!?

Eindeloos je favoriete nummer draaien!?

Wie kent het niet, dat je achter elkaar door het refrein van een nummer wilt horen? Of een eeuwig voortdurende gitaarriff? Met The Infinite Jukebox van Paul Lamere wordt dit werkelijkheid. Hij hackte gisteren tijdens de Music Hack Day @ MIT een webapp in elkaar die een nummer opbreekt in beats en deze vervolgens bij toeval koppelt aan vergelijkbare onderdelen uit hetzelfde nummer. Voor het herkennen van deze onderdelen wordt de Track Analyzer van The Echo Nest gebruikt.

Probeer het maar eens uit met tracks die geupload zijn op de app-pagina, of doe het met een nummer uit je eigen collectie. Het resultaat is namelijk verrassend natuurgetrouw, maar ook altijd anders. Geweldig!

Uit de FAQ:

 • What is this? – For when your favorite song just isn’t long enough. This web app lets you upload a favorite MP3 and will then generate a never-ending and ever changing version of the song. It does what Infinite Gangnam Style did but for any song.
 • It never stops? – That’s right. It will play forever.
 • How does it work? – We use the Echo Nest analyzer to break the song into beats. We play the song beat by beat, but at every beat there’s a chance that we will jump to a different part of song that happens to sound very similar to the current beat. For beat similarity we look at pitch, timbre, loudness, duration and the position of the beat within a bar. There’s a nifty visualization that shows all the possible transitions that can occur at any beat.
 • Are there any ways to control the song? Yes – here are some keys:
  • [space] – Start and stop playing the song
  • [left arrow] – Decrement the current play velocity by one
  • [right arrow] – Increment the current play velocity by one
  • [Down arrow] – Sets the current play velocity to zero
  • [control] – freeze on the current beat
  • [shift] – bounce between the current beat and all of the similar sounding beats. These are the branch points.
 • What do the colored blocks represent? Each block represents a beat in the song. The colors are related to the timbre of the music for that beat.
 • How come this doesn’t work in my browser? The app requires the web audio APIs which are currently best supported in Chrome and Safari
 • Who made this? Paul Lamere at Music Hack Day Boston on November 11, 2012. More info at Music Machinery

 

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This