LibraryBox: piratendoos voor bibliotheken
Overal publieke domeincontent via een draadloze hub beschikbaar kunnen stellen, dat is het principe van de LibraryBox. Het is een variant op de PirateBox van professor David Darts en een project van Jason Griffey, hoofd IT van de bibliotheek van de Universiteit van Tennessee. Wat het doet? Aan de draadloze router is een USB-stick gekoppeld, tjokvol met materiaal dat vrij van auteursrecht is, bijvoorbeeld de Gutenbergcatalogus. Gebruikers kunnen deze content gratis en zonder login (privacyvriendelijk dus) downloaden. Omdat er geen internetconnectie nodig is en de router gevoed kan worden met USB is de LibraryBox op elke mogelijk locatie in te zetten.
Het fundamentele verschil tussen beide dozen is dat het bij de LibraryBox niet mogelijk is dat gebruikers ervan ook content kunnen uploaden die vervolgens weer door andere gebruikers gedownload kan worden. Volgens Griffey zou het ontbreken van deze uploadfunctionaliteit voor veel bibliotheken reden zijn gebruik te maken van de LibraryBox. Het voorkomt namelijk dat er mogelijk inbreuk wordt gemaakt op auteursrechten (mocht er beschermd materiaal geupload worden). En de vermomming is iets anders. Waar de PirateBox verstopt is in een broodtrommel heeft de LibraryBox zijn onderkomen in een boek gezocht (zie de foto’s hieronder).
Meer informatie van de website:
Inspired by the PirateBox project by David Darts, LibraryBox is a self-contained digital resource sharing device. LibraryBox utilizes Free, Libre and Open Source software (FLOSS) to create mobile wireless file access networks where users can download digital content.
PirateBox, and thus LibraryBox, is designed to be safe and secure. No logins are required and no user data is logged. The system is purposely not connected to the Internet in order to prevent tracking and preserve user privacy.
LibraryBox is a fork of PirateBox for the TP-Link MR 3020, customized to be friendly to Library needs. LibraryBox was conceived and created by Jason Griffey.
I have a lot of plans for LibraryBox, including fixing the iOS download issue, auto-scraping of Project Gutenberg content, anonymous statistics (simple download counts) with popularity sorting, and more.”
bron: The Digital Shift
Tja dit is weer typisch een bibliotheekproduct. Een goed product aanpassen aan de wensen en eisen van anderen zodat het eigenlijk gewoon zijn nut/toegevoegde waarde verliest.
Alle bibliotheken bieden toch gewoon internetverbinding aan, waarom zou je dan in hemelsnaam een Gutenberg op deze wijze willen ontsluiten?