Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 11, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Innovatie, Internet, Netneutraliteit, Open Access, OpenBibliotheken, Privacy, Social Media | 0 comments

IFLA spreekt zich uit tégen ACTA, VOB dan ook?

Vanmiddag organiseerden Europarlementariërs Marietje Schaake en Ivailo Kalfin een hoorzitting met organisaties die bezorgd zijn over ACTA, maar tot nu toe onvoldoende aan het woord waren gekomen. IFLA was één van hen en de bijdrage van woordvoerder Stuart Hamilton liet niets aan duidelijkheid over:

IFLA is gravely concerned by the extreme secrecy surrounding the ACTA negotiations, the potentially chilling effects of targeting intermediaries, and the continuing focus on enforcement at the expense of flexibility. We have made far less progress in creating flexibility in copyright – particularly in the digital age. ACTA compounds the problem by limiting flexibility going forward – at this point we have no ideas what technologies are going to emerge in the next decade and ACTA will lock us into an approach that is not suitable for now, let alone the future.”

Betekent dit nu ook dat de VOB deze conclusie deelt en dat stappen gezet worden deze boodschap naar bibliotheken te communiceren? Feit is namelijk dat ACTA bij zowel professionals als het publiek, zeker gezien haar mogelijke impact, nog te weinig een punt van discussie en debat is. Een helder statement vanuit de VOB is daarom gewenst. Kunnen wij daarop rekenen?

ACTA: Concerns of IFLA from IFLA HQ on Vimeo.

11 April: At a stakeholder hearing in the European Parliament today Stuart Hamilton, IFLA's Director of Policy & Advocacy, raised severe concerns about the Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Libraries are concerned that the non-transparent ACTA negotiations pose a threat to the balance of copyright, Hamilton stressed in his video message. ACTA's objectives and methods endanger the balance of copyright, and seriously conflict with the library community's commitments to equitable access to information and cultural expression.

It is expected that their decision about ACTA will be taken in July.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This