Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 10, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Open Access, OpenBibliotheken, Technologie | 1 comment

#verdiepdingen (30): Google Books en ebooks

#verdiepdingen (30): Google Books en ebooks

Gistermiddag stuurde ik antwoorden op vragen naar de redactie van InformatieProfessional die zij stelden naar aanleiding van de lancering van OpenBibliotheken.nl. Een deel ervan had betrekking op de kwestie ebooks in de bibliotheek. We (Edwin Mijnsbergen en ik) schreven:

Wat we echter ook doen is het beschikbaar maken van bronnen die voor sommigen als niet-legaal zullen worden beschouwd. Zo verwijzen wij ook naar torrentsites als The Pirate Bay, maar ook naar de gigantische ebooksite Bookfinder. Onze boodschap daarbij is dat we vinden dat informatieprofessionals deze vrije internetbronnen niet mogen negeren en het zelfs aan hun stand verplicht zijn gebruikers te attenderen op het bestaan ervan, en te instrueren over het gebruik en de gevolgen daarvan. Geen ebooks in de bibliotheek? Onzin, ze staan en masse op internet en we kunnen geïnteresseerden hiermee in aanraking brengen.”

Met ons standpunt hoef je het niet eens te zijn, maar feit is dat het aanbod van digitale collecties en ebooks sterk groeiende is en uiteindelijk even volwassen gaat worden als het analoge lezen. Dat Google daarin stappen zet wordt ze niet door iedereen in dank afgenomen, maar iemand moet die rol op zich nemen. Dat ze in hun verwijzingen naast de retailers ook bibliotheken opnemen vind ik sympathiek.

Een ander mooi voorbeeld van het ontsluiten van digitale bronnen is in dit opzicht het Internet Archive en haar bibliotheekequivalent Open Library. Onze bibliotheek heeft zich hierbij aangesloten en wanneer intern wat technische hobbels genomen zijn maken we deze dienst beschikbaar voor onze klanten. Open Library bevat net als GooReader de mogelijkheid online door boeken te bladeren, maar daarvoor hoef je geen (Windows only…!) applicatie te installeren.

En geïnteresseerd in andere bronnen? Kijk eens in het bronnenoverzicht op OpenBibliotheken, tabje Literatuur.

1 Comment

  1. Goed dat je er even bij zegt dat onder tabje literatuur de boeken staan. Tot nu toe had ik alleen het eerste tabje muziek gezien. Tjonge, wat een rij bronnen heb je voor boeken. Je vindt het onze taak om onze klanten ook met illegale bronnen in aanraking te brengen. Ik zou er dan wel voor pleiten om duidelijk te maken welke bronnen legaal en welke illegaal zijn. Mensen kunnen dan zelf kiezen waar ze gebruik van willen maken.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This