Pages Menu
Categories Menu

Posted by on feb 25, 2012 in Auteursrecht, Internet, Kunst & Cultuur, Muziek, Netneutraliteit, Politiek, Privacy | 0 comments

Copy Cultures: auteursrechthandhaving cultureel bepaald?

Joe Karaganis van het Social Science Research Council doet onderzoek naar piraterij, onder andere gevat in de publicatie Media Piracy in Emerging Economies. In onderstaande lezing (dank jullie wel, Bits Of Freedom) gaat hij hierop in, maar hij bespreekt ook een ander, erg interessant punt. Het bleek namelijk dat in verschillende landen nogal verschillend wordt gedacht over de wijze waarop inbreuk op auteursrecht zou moeten worden gehandhaafd (en niet eens zozeer of dat nodig is). In de Verenigde Staten is de publieke opinie bijvoorbeeld gevoelig voor handhaving wanneer de overheid als controleur optreedt of vrijheid van meningsuiting in het geding is. In Duitsland ligt daarentegen het pijnpunt bij inbreuk op privacy. Uitermate interessante materie, zeker in het licht van beoogde wereldwijde wetgeving en handhaving.

Karaganis is overigens ook één van de auteurs van een alternatieve benadering van online piraterij, The Washington Declaration on Intellectual Property and the Public Interest. Daarover later wellicht iets meer.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This